Kultura

Zablistala crkva u Bristoj koju su 12 godina gradili mještani donacijama

brista crkva by ante sunjic

Dekan Biokovskog dekanata Davor Bilandžić, pred mnoštvom vjernika, blagoslovio je novoizgrađenu crkvu Gospe Lurdske na području Briste, gdje žive mještani Crpala, Spilica i Gnječa. Prekrasno zdanje, za koje je nacrt izradio inženjer arhitekture Ivan Vulić iz Splita, dugačko je dvanaest, široko osam, a visoko 5,5 metara, s deset metara visokim zvonikom. Župnik župe svetoga Staša u Staševici fra Vinko Prlić kronološki je predstavio tijek izgradnje crkve.

Ideja je začeta 2. studenoga 2001. godine, a njome su posebno bili oduševljeni Josip Plećaš i Stipe Dropulić, koji su, s Križanom Rončevićem, predsjednikom, Jurom Dropulićom, Draženom Gnječom, Mirom Rončevićem, Nediljkom Rončevićem, Pepom Šiljeg, Stipom Šunjićem i Zoranom Šunjićem, činili Odbor za izgradnju.

Župnik je tada bio fra Stipe Bešlić, gradnja je počela 19. listopada 2002. i za samo 72 dana završeni su zidarski radovi, nakon čega je nabavljen križ na zvoniku. U kolovozu 2004. postavljeno je zvono teško 270 kilograma na električni pogon, za župnika fra Ivana Jukića. Zvono posvećeno Duhu Svetom i Gospi Lurdskoj osigurali su mještani Crpala, Spilica i Gnječa za vrijeme župnikovanja fra Ivana Jukića.


Prozori, vrata te električna struja osigurani su dok je župnik bio fra Nediljko Šabić. U međuvremenu su deseci mještana obavljali fizičke radove na uređenju okoliša. Novac za oblaganje crkve kamenom poslala je Udruga Briste i Pasičine iz Pertha, na čijem je čelu bila Jadranka Ravlić, rođena Šunjić. Na tri donatorske večeri, na kojima je pjevao Zoran Bebić Beba iz Metkovića, prikupljeno je 75 tisuća australskih dolara. Fra Vinko je uredno pobrojao sve radnike te sve donatore koji su darovali veliku čoku i rasvjetna tijela, kip svetoga Ivana, kip Gospe Lurdske, kamenicu za blagoslovljenu vodu, veliki križ u prezbiteriju oltara itd.
‘Možemo biti ponosni’

U ime Dubrovačko-neretvanske županije, koja je uplatila novčana sredstva, svečanosti su nazočili župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković. Grad Ploče su predstavljali gradonačelnik Krešimir Vejić i dogradonačelnik Zdenko Mateljak, a na svečanosti blagoslova bili su i bivši župnici Staševice fra Ivan Jukić, fra Stipe Bešlić i fra Mario Jurišić, te fra Miljenko Mića Stojić, voditelj vicepostulature fra Leo Petrović i 65 subraće sa Širokog Brijega.

– Možemo biti ponosni jer smo danas Bogu darovali crkvu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Nakon prvoga grijeha, Bog nije čovjeka prepustio očaju i beznađu, nego je poslao svoga Sina, kojeg je rodila Marija. Stoga, ostanimo vjerni Gospi Lurdskoj. Neka Ona i njezin Sin isprose svima zdravlje tijela i duše – rekao je vlč. Davor Bilandžić.

Tekst i slika: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr