Kultura

XXIII Hrvatski festival žudija Lobor

U župi sv. Ane u Loboru (15 km od Krapine) održava se XXIII. Festival žudija na kojem su nastup prijavile 33 župe među kojima su iz Neretve Vid, Metković, Vlaka, Vidonje, Rogotin, Komin, Metković (župa sv. Nikole Biskupa) i Opuzen koji je domaćin idućeg festivala.

Domaćini Viteško društvo Svetog Križa njeguje običaje čuvanja Kristovog groba u župnoj crkvi svete Ane te pucanja na sam Uskrs, u čast uskrsnuća Krista. Ovi običaji u Loboru datiraju iz 16. stoljeća, kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu stražu u Loborsku crkvu čuvati Kristov grob.

Program festivala žudija započeo je sastankom zapovjednika žudija u 9 sati te svetom misom u crkvi svete Ane u 10 sati.. Slijedio je mimohod i izrada Milenijske fotografije akademskog snimatelja Šime Strikomana na brežuljku ispred crkve sv. Ane. Predstavljanje skupina započelo je u 12 sati uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.


Mjesto Lobor središte je općine Lobor koja je smještena podno gore Ivanščice (1061m), svega pedesetak kilometara od Zagreba i Varaždina, nalazi se u Hrvatskom zagorju. Službeno ime Lobor spominje se već od 1244. g. Po popisu iz 2021.godine općina broji 2703 stanovnika. U samom centru Lobora, na istoimenom trgu, nalazi se župna crkva Sv. Ane. To je kasnobarokna građevina sagrađena koncem 18. stoljeća.

Tekst i foto: metkovicnet.com

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.