Kultura

Vrhunski koncert u POU Ploče

Oduševljeni, ponosni i zahvalni, riječi su kojima možemo opisati koncert vrhunskih glazbenika održan u Pučkom otvorenom učilištu Ploče. Od klasike, najpoznatijih narodnih pjesama svijeta do izvedbe hrvatskih skladbi koje oduševljavaju, sve se moglo čuti u jedinstvenom nastupu tiranskih virtuoza i pijanistice Ivane Marije Vidović.

Poznati albanski ansambl Tirana Caffe Concerto ustanovljen je na tradiciji talijanskih elegantnih, kavanskih koncerata ili francuskih tzv. Caffe Chanson i američkih Music Hall koncerata. Nastali su prije 15-ak godina na bazi dugogodišnjeg bogatog iskustva svakog od članova ovog ansambla pojedinačno. Svirajući i zabavljajući se zajedno ovaj romantični ansambl dijeli već godinama neospornu glazbenu kvalitetu s velikom dozom elegancije kako salonske, tako i koncertne, nastupajući u elegantnim salonima, koncertnim dvoranama, snimajući i nastupajući za ugledne televizijske kuće.

Nakon nastupa s nekim od vodećih orkestara u nekoliko najprestižnijih dvorana svijeta, sada i u koncertnoj dvorani POU Ploče, Ivana Marija Vidović se svrstala među najzanimljivije hrvatske pijanistice svoje generacije.


Nekolicina slovenskih i hrvatskih suvremenih skladatelja posvetilo joj je skladbe kao npr. Primož Ramovš, Gregor Pirš, Žiga Stanič, hrvatski skladatelj Pero Šiša, britanski skladatelj Peter Seabourne posvetio joj je svoj Drugi klavirski koncert, Michael Denhoff svoju skladbu “Springtime”. Nastupala je s velikim imenima iz svijeta glazbe kao što su Alberto Portugheis, Tonko Ninić, Pavel Berman, Fatos Qerimi i brojni dr. Na kraju samo, zaista točno je, kad riječi utihnu glazba progovara.

Atmosferu osjetite u fotogaleriji.