Kultura

Vlaho Orepić: Stavimo sve i svakoga na svoje mjesto-DJELUJMO !

Aktualnosti oko ideje o izgradnji TE u Pločama koje nas zaokupljaju ovih dana-mjeseci toliko su, usudio bih se reći, sudbonosne za naš grad, neposrednu i širu okolinu da jednostavno ne možemo, ne smijemo ostati ravnodušni. Ideja o TE u Pločama već sama za sebe svojom besmislenošću prelazi granicu dobrog ukusa, ali je očekivano da ima onih koji je smatraju rješenjem. Ono što je neočekivano, nerazumljivo i što u konačnici plaši je način na koji se ta ideja zastupa od strane tih koji je smatraju rješenjem. Plaši jer njihove metode usmjerene promjeni javnog mijenja su toliko bezobzirne, uvrjedljive za zdrav razum da same po sebi potiču na egzistencijom uvjetovanu reakciju i to ne samo verbalne naravi.
Težišni slogan te podmukle kampanje je ujedno i najveća laž koja glasi „TO JE GOTOVA STVAR“. Kažem podmukle jer kako nazvati sve silne neistine koje su izgovorene i sve istine koje su prešućene pa nažalost i iz usta onih koji su birani da štite naše interese.
Evo Rogotin je prvi organizirano rekao NE termoelektrani. To govori koliko je istine u onome „to je gotova stvar“! Metković je rekao NE kao i Opuzen, Gradac, Ston…
Pretpostavimo na trenutak da je to istina i odgovorimo sebi na jednostavno pitanje čemu onda pokušaj da se „provuče“ tematska točka dnevnog reda na gradskom vijeću koju je narod spriječio i čemu onda sva ova pompa.
Tko i zašto može predložiti i „zagovarati“ projekt TE na ugljen u Pločama tj. bilo gdje u našoj Domovini.
– a zna da će uskoro biti neisplativo dovoziti taj isti ugljen i po nabavnoj cijeni i od 0 kn jer obvezujuće norme koje se odnose na pogonska goriva brodova će taj prijevoz učiniti – poslovno upitnim – neisplativim,
– a zna za obvezujuću primjenu europske direktive o visokim ložištima (LCPD) 2015. uslijed koje se odustaje od projekata elektrana na ugljen u Njemačkoj na koju se vole pozivati „Smogovci“ (Staundinger 6 -1100 MW; Antwerp-1100 MW; Stade…),
– a trebao bi znati da će Njemačka (valjda oni znaju što rade) uslijed spomenute LCPD direktive između 2013. i 2015. ugasiti 7,3 GW snage iz postrojenja na ugljen, te daljnjih 1,1 GW u 2016.,a ukupno 3,7 GW projekata na ugljen je otkazano,
– a trebao bi znati da prvi čovjek Bavarske, Horst Seehofer (CSU) je izričito izjavio da neće ni uvoziti struju koja je dobivena iz atomske elektrane ili iz postrojenja na ugljen. To je izjavio malo prije nego što je zakon  donesen i sve to potvrdio. Dakle uzimajući u obzir lidersku ulogu Njemačke u EU lako je pretpostaviti da se famozna struja iz famozne TE u Pločama ne bi mogla ni izvoziti u zemlje EU.

I ovako nekoliko nesistematizirano navedenih činjenica upućuje na neodrživost projekta TE bilo gdje u našoj Domovini kad je struka u pitanju. No svjedoci smo koliko nisko mogu pasti i „znanstvenici“ koji i za 30-ak srebrenjaka iznevjere osnovna načela znanosti (humanost i istinitost) i narod koji im je platio i vjerovatno još plaća njihovo obrazovanje. Ostavimo to njima na dušu.
Znači imamo ovisne političare i neke plaćene „stručnjake“ koji se obraćaju NARODU. Zašto-kad je „gotova stvar“ kako oni kažu.
Ma zato jer znaju da nije gotova stvar i da ovu suludu ideju može zaustavit NAROD. Ponavljam, ovisni političari i neki plaćeni „stručnjaci“ trebaju promjeniti javno mijenje (OCRNITI ONE KOJI IM SE SUPROSTAVE-to slijedi) – uzeti svoje srebrenjake i živjeti ovisno o onima koji su ih platili- jadno ali istinito.
Da projekt TE u Pločama nije stručno osmišljen ni motiviran dodatno argumentira i upravljačka struktura istog.
Uz elementarnu pretpostavku da kadar birate prema djelatnosti sa kojom se želite baviti, jednostavno je degutantno da „energetski stručnjak“ g. Begović tumači ekonomske i poljoprivredne učinke TE, a da je direktor te firme koja bi se bavila proizvodnjom električne energije predviđenih referenci bude bivši kadrovik u sigurnosno obavještajnoj službi.
Pošto je, bar deklarativno, glavni kadrovik u ovom slučaju pomorski kapetan Ivica Pavlović na moj upit po kojoj osnovi je gospodin Jurčević tu gdje je, a nema veze sa strukom i sa Pločama, odgovorio “pa ima kontakte“ logično se otvara pitanje:
O kakvoj se kontakt „firmi“ radi???
Luka Ploče energija krenula je sa najavom proizvodnje solarne energije, sad zastupa postrojenje na ugljen što u stručnom svijetu podrazumijeva značajne kadrovske promjene ili ozbiljne stručne prekvalifikacije, no ovdje to nije slučaj. Imamo istu „stručnu-kontakt“ kadrovsku strukturu.
O kojoj je kontakt „struci“ riječ???
Na čemu se zasniva fanatično zastupanje ideje o TE od strane gospode Pavlovića, Jurčevića i Begovića „kao struke“ i gospode gradonačelnika Krešimira Vejića i predsjednika gradskog vijeća Davora Mihaljevića kao političkog-bezpogovornog suporta, iako je vrlo jasno i stručno argumentirano da je u suprotnosti sa tendencijama EU, da ne predstavlja strateški interes RH, da je u suprotnosti s interesom i voljom lokalne zajednice…???
Na čemu se zasniva njihovo pozivanje javnosti na raspravu-referendum dok je istovremeno „zabranjena“ bilo kakva rasprava unutar stranke koju su oteli.
O kakvoj se kontakt „politici“ radi ???

Vjerojatno su vam misli odlutale prema nekim suvislim odgovorima, ali uvjeren sam da se ovdje radi o projektu duboko ukorijenjene KULTURE NERADA iz koje je i niklo ovo očito KONTAKT poltronstvo iz najprizemnijih interesa.


Radi se o kulturi nerada koja se zasniva na moći bez sposobnosti,
diplomi bez učenja.

Radi se o kulturi nerada koja  omogućava imati, a ne raditi,
biti netko iako to nisi.

Radi se kulturi nerada koja kupuje što ne treba, a prodaje što treba.

Kulturi nerada koja ima zabrinjavajuće razmjere, koja je postala svojevrstan način života nekih koji očito ne mogu ništa napraviti, ali mogu uništiti čemu smo svjedoci gdje god se okrenemo.

Radi se o kulturi nerada kojoj nije ništa sveto pa ni djedovina.

Toj i takvoj kulturi nerada naprosto se moramo suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima jer je jednostavno neprirodna, neljudska.

Zaista gospodine Pavloviću vas i tu vašu kliku nisam mislio više spominjati, no pošto sam osobno spominjan na OD VAS VOĐENOM sastanku koncesionara luke Ploče i sastancima OD VAS KONTROLIRANIH TIJELA stranke u Pločama itd… trebate znati da vaša komunikacija (javna i osobna) koju nazivate razgovor vrvi direktivnim „savjetima“ koji su toliko obavijeni taštinom da svaki sukob razmišljanja pretvarate u osobni sukob.
Jednostavno trebate znati da je slušanje sastavni dio razgovora. I konačno trebate znati da ste Vi u svemu ovome zaista nebitni. Na isti način sam i ja nebitan kao i bilo tko poimenično.
CITIRAM vaše riječi iz vašeg obraćanja preko portala „Radi jeftinog populizma i površnog ali dovoljnog manipulizma političara na svim razinama, Hrvatska je postala zemlja bez perspektive u koju nitko ne ulaže. Nažalost, kao što smo svjedoci, to naposljetku vodi do rasta nezaposlenosti, nekonkurentnosti i sveopćeg siromaštva.“ završen citat.
Zar ste toliko izvan stvarnosti da ne možete sami sebi reći da ste upravo Vi taj političar na svim razinama koji je jedan od odgovornih-zaslužnih za ovo stanje u kojem se svi skupa nalazimo.
Posebnu odgovornost trebate prepoznati u neodrživom stanju NAŠE luke i u neodrživom stanju NAŠEGA grada.
Pošto se volite stavljati u kontekst tržišta i tržišnih odnosa objasnite narodu zašto i pored politički amenovane „zakonite“ privatizacije (za preispitati), a potom nevjerojatno povoljnih koncesijskih ugovora (za preispitati) koji vas čine MONOPOLISTOM i nad samom državom na čijem vlasništvu poslujete, niste u stanju djelovati u skladu sa načelima društveno odgovornog poslovanja.
Ali zato je Luka Ploče između ostalog skladište ćumura za talijanske korisnike što već duže vrijeme odbija druge robe kao što ih odbijaju i monopolističke cijene vaših usluga.
Ponavljam i naglašavam imate politički amenovan monopol u formi koncesijskih ugovora.

Tehnologija poslovnih i radnih procedura Luke mi je poznata kao i subjekti poslovnih odnosa u pomorskom prometu tako da u potpunosti razumijem vašu inicijativu.
Ali stvarno ne mogu prihvatiti mentalni sklop koji nudi nešto što nije njegovo i što nema pravo nuditi. Ne mogu razumjeti-prihvatiti tržišno gospodarstvo u kojem privatnik na vlasništvu države osigura monopol (i nad samom tom državom) na osnovu kojega osigura ulaganje te države kako bi povećao svoju konkurentnost-monopol za posao koji će se „ostvariti“ na vlasništvu države protivno interesu iste te države i lokalnog stanovništva.

Uvjerenja sam da se ovdje radi i o potrebi zaštite interesa RH i njenih građana za koje su mnogi ne tako davno i život dali.

Gospodo budite korektni i objasnite vašim radnicima u Luci Ploče:
– suvremenu tehnologiju iskrcaja i manipulacije rasutim teretima: BROD-POGON (deponij) i broj radnika u tom radnom procesu,
– sistematizaciju-kvalifikacijsku strukturu radnih mjesta u okolnostima automatziranog iskrcaja i manipulacije ugljenom,
– objasnite koliko koristi ima grad Ploče od vašeg koncesijskog ugovora sa Lučkom upravom i koliko bi istom tom analogijom imao od koncesijskog ugovora sa ulagačem u TE,
– Recite građanima grada Ploča kolike su vaše obveze tj kolika je vaša odgovornost za to što su Ploče već sad „crni“ grad i koliku bi odgovornost istom tom analogijom imao i ulagač u TE. Itd…

Sve ovo gospodine Pavloviću čini razvidnim vaše namjere tj. vaših nalogodavaca i vaših Jurčevića, Begovića, i lokalnih „političkih“ poslušnika kao i da to što i kako radite nema nikakve veze sa gospodarstvom već predstavlja nešto ružno čemu je došao kraj.
Svi skupa prestanite sa prozirnim obmanjivanjem Plinjana (istočnih i zapadnih), Kominjana, Staševčana o kojima ste bezbroj puta bili podrugljivi, prestanite obmanjivati i nazivati komunjarama Baćince jer svi oni vam trebaju biti idoli kad je u pitanju sudjelovanje u Domovinskom ratu. Prestanite obmanjivati i dijeliti Pločane na hrvatine i one koji to nisu. Nije Vam dosta pa ideologiju zavadi pa vladaj širite i dalje. Sad bi nam Metkovčani trebali biti neprijatelji kao i Opuzenci, Gračani, Stonjani, Pelješčani ma svi oni koji su protiv TE.
Gospodo zar vam više nije jasno da su Domovinski rat i ovo vrijeme nakon njega jasno narodu pokazali:
–    tko je stvarni, a tko je lažni domoljub,
–    tko je stvarni, a tko lažni branitelj,
–    tko je stvarni, a tko lažni invalid Domovinskog rata,
–    tko je ratni profiter, a tko to nije
–    tko je poslijeratni profiter-lopov (tko je zaradio ono što ima, a tko to nije)
–    tko je vjernik, a tko je to iz političkih, tržišnih… razloga,
–    tko je Hrvat iz domoljublja, a tko je Hrvat po zanimanju,
–    tko je učio za diplomu, a tko ju je kupio,
–    tko je radnik, a tko to nije…
–    tko je izabran od naroda, a tko je politička-telefonska instalacija „odozgor“…
–    tko je „šamarom“ došao na funkciju, a tko to nije,
–    tko je proizvod-oličje KULTURE NERADA, a tko to nije…

Dragi sugrađani:
– imamo posla sa interesnom-nadstranačkom strukturom koja novcem i pozicijama želi očuvati „politički“ model čiji su proizvod, a koji se zasniva na KULTURI NERADA iz koje je i nastala ideja o TE.

Dragi sugrađani nemojte dozvoliti da vas uvuku u osobne, grupne, a posebno ne u stranačke sukobe i netrpeljivosti jer to im je namjera. To im je namjera jer znaju da im se jedino mi ujedinjeni (bez obzira na stranačke i bilo kakove pripadnosti) možemo suprotstaviti i spriječiti realizaciju ove njihove sulude ideje OVOG POKUŠAJA DEMONTAŽE ŽIVOTA NA OVIM PROSTORIMA.
Zato se izdignite iznad primitivizma, ovisnosti i straha u koji vas guraju te jednostavno mislite svojom glavom.

Konačno svi dosadašnji barbari-osvajači sa istoka i zapada, sjevera i juga od Turaka, Mlečana do četnika koji su željeli ovaj prostor za sebe u svojim pohodima nisu uništavali zemlju, zrak, vodu, svoj narod – ŽIVOT. Ovo je napad na ŽIVOT !

Zato dragi sugrađani, SVI ljudi dobre volje znajte da nemamo puno vremena i nemamo pravo na šutnju jer imamo breme, a s tim odgovornost trenutka u kojem se nalazimo.

Stavimo sve i svakoga na svoje mjesto-DJELUJMO !

Vlaho Orepić

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.