Kultura

“Vinske priče iz Dalmacije” Željka Garmaza nominirane za Najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima!

Gourmand nominirao Vinske priče iz Dalmacije za Najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima! Prenosimo reakciju našeg Željka Garmaza sa njegovog facebook profila:

Ono što je Oscar u svijetu filma, Grammy u svijetu glazbe, to je u svijetu izdavaštva koje se bavi gastronomijom i vinima – Gourmand Awards. E, kad te Gourmand nominira za najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima to je ogroman uspjeh. A to se u srijedu dogodilo mojim Vinskim pričama iz Dalmacije!

Da, da, da! Ponosan sam i od sreće bih vrištao do neba. Piše na službenoj stranici Gourmanda da će dodjela nagrada biti krajem svibnja u Yantaiju u Kini te da će tri najbolje knjige u svakoj kategoriji dobiti titulu Best in the World.


Uz Vinske priče iz Dalmacije u konkurenciji za Najbolju knjigu na svijetu o europskim vinima nominirane su još i sljedeće knjige: Port Wein Axea Probsta, Discover Dutch Wine Marielle Beukers i Irene de Vette, O Vinho que Lisboa tem Ane Cristine Marques, Slovak Wine Guide Vladimira Hronskog, El vino de Cangas Neta Garcije del Castillo i Caroline Pelaz Soto, Chasselas Chandre Kurt, Hidden Gems of Italy Tonyja Margiotte te Cracking Croatian Wine Charline Tan i Matthewa Horkeya. Vinske priče su jedina od nominiranih knjiga koja je objavljena u vlastitoj nakladi!

Za središnji događaj proglašenja pobjednika u svim kategorijama, u Gourmandu tvrde da “ne postoji nijedna kulturna manifestacija u svijetu s kojom se mogu usporediti, osim – Olimpijskih igara”! I onda tu tvrdnju potrkjepljuju podatkom da su ove godine u borbu za prestižne nagrade pristigle knjige iz čak 215 zemalja i regija, “dok su u Ujedinjenim narodima priznate 193 zemlje”.

Postoji 100 kategorija za hranu, 30 za pića, što samo ukazuje na raznolikost kulture stola u svijetu. Na Olimpijskim igrama sportaši iz 202 zemlje bore se za medalju u 303 natjecanja/kategorije. Na našoj listi finalista u 130 kategorija sudjeluju predstavnici 134 zemlje i regije. Ukupno, u kategorijama hrane su 1144 nominacije, dok je za piće 228 nominacija. Koliko je ovo područje široko dostatno pokazuje podatak da je Gourmandovu nominaciju za neku od nagrada osvojilo tek 3 posto ukupne godišnje svjetske proizvodnje knjiga. Stoga se velikim uspjehom smatra već i sama nominacija, pišu u Gourmandu.
Dakle, bilo kako bilo u svibnju u Kini, ja se već osjećam pobjednikom.

Hvala svima koji su me podržali u ovim mojim pisanijama, hvala svima koji su kupili knjigu, a one koji to još nisu napravili pozivam da to što prije naprave…