Kultura

Veliko zanimanje za Jurčevićevu knjigu

U organizaciji ogranaka Matice hrvatske Metković i Pomorskoga servisa Luka Ploče d.o.o.sinoć je u prepunoj galeriji GKS-a svoju knjigu Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj predstavio njezin autor Josip Jurčević.
Nakon što je predsjednik ogranka Božo Lovrić predstavio autora i dao uvod u temu, Jurčević je, ugodno iznenađen odazivom. okupljenima zahvalio na zanimanju za njegovo djelo. Rekao je da su motivi za pisanjem te knjige višestruki, a ponajprije se nalaze u činjenici da je on povjesničar te tako mora svim događajima proučavati uzroke i posljedice.


Osvrnuo se na medije u Hrvatskoj i njihovo djelovanje nazvao ispiranjem mozga, istaknuvši primjer plasiranja teza da je u Jugoslaviji narodu bilo bolje. Takve tvrdnje pobio je promjerima nestašice goriva i osnovnih potrepština.

U posljednjih sto godina Hrvati su živjeli u šest različitih državnih okvira, a svaki je okvir onoga prethodnoga smatrao najgorim dotada – naglašava Jurčević uspoređujući te promjene sustava s obitelji koja često mijenja mjesto boravka pa zbog toga i ne može izgraditi stabilne uvjete za život.

Ipak, od svih tih sustava, autor smatra da je jugoslavenstvo ostavilo najveći trag na hrvatskome narodu, dok se u razdoblju od 1945. do 1990. dogodila strahovita pustoš u društvenome smislu, kada se kažnjavala svaka krivo izgovorena riječ, pjesma ili šala.

Istaknuo je da većina današnjih političara u sebi ne nosi zanesenjaštvo ni patriotizam, već se sve svodi na osobne ili stranačke interese. Govorio je i o medijskome veličanju Tita koji je danas prikazan kao izrazito pozitivna ličnost te je to usporedio s aktualnim napadima na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Budući da je knjiga izazvala veliko zanimanje, nakon Jurčevićeva izlaganja razvila se diskusija o aktualnim i povijesnim temama.

Tekst i fotografije: www.metkovic.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.