Kultura

Večer Tome Bebića u cb “Mare”

U subotu (04.02.2017.) navršava se 27 godina otkako nas je napustio Toma Bebić, jedan od najvećih sinova koje je Dalmacija ikada iznjedrila. Mnogi od nas jako dobro znaju tko je bio Toma Bebić, no isto tako je nemali broj onih koji nisu upoznati s njegovim bogatim radom i opusom koji je ostavio iza sebe.

Za sebe je volio reći da je multidisciplinarni umjetnik. Za života je radio kao mornarički dočasnik, nastavnik pa tajnik škole, novinar u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vjesniku, inspektor SUP, sudski pljenitelj, mehaničar, pomorski strojar i još mnogo toga. U umjetničkim područjima bio je glazbenik, slikar, kantautor, pjesnik i aforističar, performer.

Kako sam kaže u svojoj otkačenoj autobiografiji, mijenjajući različite interese nikako nije mogao postati ono što je želio, ili kako je sažeto rekao: “Do mrvice znanja kroz tisuću zvanja”.


Bio je anarhist i humanist. Sve što je radio bilo je prožeto ljubavlju prema čovjeku, prema prirodi i prema životu. Sve to pomiješano s njegovim posebnim i originalnim humorom. Ono po čemu je najviše poznat jest njegova glazbena ostavština. “Volite se ljudožderi”i “Oya-noya!” su albumi koje bi svaki kolekcionar vinila volio imati u svojoj kolekciji, a pjesme “Ča smo na ovon svitu”, “Nevera”, “Leute moj”, “Marčelina” spadaju u evergreene koje se pjevaju već godinama.

Tomi u čast Caffe bar Mare istoga dana (04.02.2017.) s početkom u 19 h organizira večer na kojoj će se navijati pjesme iz njegova opusa. Glazbu će navijati DJ Edge. Ako ste u prilici, izvucite iz ormara mornarske majice i obucite ih, te se barem jedan dan u godini prisjetimo kako je bilo živjeti u Tomina vremena.

Ne dopustimo da sjećanje na Tomu Bebića nikada izblijedi.