Kultura

Važno arheološko otkriće u Vidu prilikom radova na sanaciji vodovoda

Kad god se malo dublje zakopa na prostoru Vida, može se očekivati da će na svjetlo dana izaći neki kameni svjedok slavne naronitanske povijesti.

Jučer i danas su djelatnici NPKLM vodovoda d.o.o. su mehanizacijom iskopali više kamenih rimskih blokova prilikom radova na popravku vodovodne cijevi na Maloj rivi, sjeverno od mosta na ulazu u mjesto Vid, prenosi portal Likemetkovic.hr

Među njima izdvajaju se tri velika dekorirana arhitektonska spomenika, a na jednom je uz različite ukrase uklesan i natpis. Na spomeniku su sačuvana slova AV i treće oštećeno slovo (možda slovo G), pa se preliminarno može kazati da je na gredi vjerojatno bilo navedeno ime prvog rimskog cara Augusta.


– Budući da se radovi odvijanu na području nekadašnjega centra antičke Narone, mogli smo očekivati ovako nešto. Drugi razlog za to je što se puno kasnije u temelje mosta preko Norina ubacivao kamen pa je bilo za očekivati ovako nešto. Ovi pronalasci neće usporiti radove na sanaciji vodovoda. Nakon postupka čišćenja i konzervacije kameni će blokovi biti prezentirani javnosti kao dio stalnog postava našega muzeja, rekao nam je ravnatelj AM Narona Toni Glučina.

Radi se natpisu s najvećim slovima pronađenim u Naroni

Visina slova od 30 cm ukazuje da je natpis stajao na nekoj velikoj javnoj građevini te se stoga može dovesti u vezu s najpoznatijim naronitanskim lokalitetom – hramom Augusteumom, u kojem se častio car August.

– Spomenike su s velikom pažnjom izvadili djelatnici NPKLM vodovoda d.o.o. na čemu im se zahvaljujemo, ističu u AM Narona, prenosi Likemetkovic.hr