Kultura

URBANI IDENTITET: “Grunf” je tek početak, gradske površine u novom ruhu

Grad Ploče u zadnje vrijeme dobio je par novooslikanih javnih površina koje su redom naišle na odobravanje građana. Tržnica, pješački most, obmovljeni mural Hajduku na Močvari i zadnji od njih, Grunf na “zelenom otoku”..

U komentarima pojedini zagovaraju da se na tome ne zaustave, već da se angažiraju pločanski kreativci i još više vizualno urbanizira centar grada.

Tim povodom oglasio se i gradonačelnik Mišo Krstičević, čiji komentar prenosimo u cijelosti:


“Grafiti i street art su u novije vrijeme sve češće percipirani kao oblici umjetničkog izražavanja koje može pozitivno doprinijeti urbanom identitetu i kreativnoj ponudi jednog grada.

Grad Ploče je prepoznao važnost uključivanja u te urbane trendove i u suradnji s mladim pločanskim kreativcima i umjetnicima odlučio vizualno obogatiti naš grad. Prvi od takvih projekata je bilo oslikavanje pješačkog mosta i objekta tržnice, a posljednji oslikavanje zida “zelenog otoka” u Ulici Vladimira Nazora.

Ono što me posebno raduje je pozitivna reakcija ovih ideja kod naših sugrađana koji su i sami sudjelovali u izradi, bilo nekim savjetom, podrškom ili čak kistom u ruci, dajući time svoj mali trag stvaranju novog vizualnog identiteta grada.

Oslikani zid zelenog otoka je pravi primjer spoja kreativnosti i humora koji boji svijet oko nas i daje mu jedan drugi smisao.

Upravo iz tog razloga mogu potvrditi da je ovaj projekt tek započeo i pločanskim umjetnicima ćemo omogućiti interveniranje u javni prostor gdje će svojim radom obogatiti kulturnu sliku naše lokalne sredine.
Na taj način im pružamo prostor za umjetničke intervencije, a s druge strane revitaliziramo zapuštene gradske površine čime interaktivno komuniciramo s našim sugrađanima, što je također jedan od ciljeva.

Cijenjeni sugrađani, pozivam Vas da nas podržite svojim prijedlozima, idejama, a ja vam u galeriji predstavljam par idejnih prijedloga s kojima planiramo ići u realizaciju”.