Kultura

U Zagrebu postavljena prva samostalna izložba Ane Mušćet iz Ploča

U zagrebačkoj VN galeriji postavljena je izložba pod nazivom “Na promjenu znaka” autorice i suvremene umjetnice Ane Mušćet iz Ploča. Ovo je njezina prva samostalna izložba, na kojoj izlaže tri rada na temu Golog otoka, od kojih je jedan prošle godine u rujnu nagrađen prestižnom Nagradom za slobodu ili Freedom Award u Londonu. Koliko je uspjeh velik govori činjenica da je predsjednik peteročlanog stručnnog bio svjetski poznati Garry Hill, pionir video arta. Nakon ovog uspjeha Akademija likovnih umjetnosti Anu je nominirala za Posebno priznanje radi postignuća od međunarodne važnosti te je zagrebačko Sveučilište od 28 nominacija odobrilo 8, među kojima i onu Ane Mušćet.

Ana je upravo student diplomske godine kiparstva u klasi prof. Slavomira Drinkovića. 2010. je diplomirala na odsjeku za kroatistiku i rusistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dobitnica je nekoliko Stipendija za izvrsnost, dvije Dekanove nagrade za uspjeh u radu, Posebne rektorove nagrade i finalist je austrijske Essl nagrade za 2015. godinu, najznačajnije nagrade za mlade umjetnike u Hrvatskoj.

Koliko je Anin rad bitan, ali i prepoznat u javnosti govori i činjenica da je Hrvatska radio televizija s ovom mladom umjetnicom snimila i zasebnu emisiju Trikulturu, koja se može pogledati danas, u večernjem terminu na 3. programu.


Radio Ploče