Kultura

U Pučkom otvorenom učilištu Ploče obilježen Svjetski dan plesa

U intimnoj i svečanoj atmosferi, a u čast suvremenog plesa, Pučko otvoreno učilište Ploče zajedno sa Modernim baletom i voditeljicom Danitom Marinović obilježilo je Svjetski dan plesa kulturno-umjetničkim programom koji ne ostavlja ravnodušnim.

Događanje u velikoj dvorani POU-a otvorile su polaznice Modernog baleta Ploče ukazujući na važnost modernog baleta i kulturnog nasljeđa koje nam ostavlja u kreiranju suvremene plesne umjetnosti. Bavljenjem modernim plesom – modernim baletom doprinosi se razvoju tijela, osobito kod djece gdje je bitan pomoćnik pravilnog rasta, razvija se osjećaj sigurnosti, tolerancije, samopoštovanja, želje za napredovanjem i motiviranjem na maksimum.

Plesni program obogatile su plesne grupe iz Ploča i Komina , a nit vodilja bile su im najpoznatije skladbe Ennia Morriconea, Enye, Yirume, Vangelisa i ostale.


Sjajnom interakcijom sa posjetiteljima polaznice sa voditeljicom Marinović demonstrirale su čari plesa i umjetnosti, a pročitane su i poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje se svake godine objavljuju na taj dan.

„Ples je drevna i uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, emotivna i imaginativna, čini nas slobodnima. Ples govori univerzalnim jezikom. Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji, mijenja prag osjetilnosti. Svjedoci smo vremena u kojemu je osjećaj ljudske solidarnosti izgubljen te postaje sve više stranim. Kako ples dopušta biti izvan paradigme u kojoj živimo, imamo tu privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od svih. Zato, kako kaže i Pina Bausch: MORAMO PLESATI.“ Branko Banković, plesač i autor hrvatske plesne poruke.

Postoje prečice do sreće, PLES je jedna od njih. Vrhunac večeri i sreće bila je pinjata za posjetitelje i male balerine.. smisao igre , naravno, zabava, ali i to da svako dijete ode kući sretno s poklončićima koji će ih podsjećati na Moderni balet i večer kojoj su prisustvovali.