Kultura

U dolini Neretve 1,15 milijuna kuna za promatranje ptica

ptica by ante šunjić / dubrovacki.hr

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko neretvanske županije i Dubrovačko neretvanska županija potpisale su sporazum s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode o financiranju četiri promatračnice za ptice na području delte Neretve. Riječ je o projektu kojeg je pripremila županijska javna ustanova u okviru pripreme projekata integracije u EU mrežu Natura 2000. Uspješni projekti financiraju se putem Ministarstva iz sredstava Svjetske banke. Četiri promatračnice za ptice sadržavati će opremu za promatranje, video nadzor i kodove za mobilne aplikacije. Donacija je vrijedna 1,15 milijuna kuna. Prema idejnom projektu, predviđene lokacije su brdo Galičak, građevina kod svjetionika na ušću koja će se prenamijeniti (ove dvije su na području Ploča), jugoistočni dio delte – područje rezervata (Opuzen), te posljednja na području Vida (Orepak-Prud-Pod Gredom). „Za projekt su ishođene sve potrebne dozvole od nadležnih lokalnih samouprava, DUDI- ja i Hrvatskih šuma, a nakon njegove realizacije omogućit će se praćenje stanja ciljanih vrsta u delti za potrebe ustanove, ali i drugih zainteresiranih, obzirom da se radi i o potencijalno turističkoj grani za koju ima interesa u dijelu europskih zemalja“, izjavila je zamjenica župana Marija Vučković prilikom obilježavanja Dana vlažnih staništa izradom Milenijske fotografije delte Neretve u organizaciji županijske javne ustanove.

Tekst i slika: Ante Šunjić
www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.