Kultura

Treći susret partnerskih škola u Katowicama (13.-17.10.2014.)

katowice by wikipedia

Entuzijastične aktivnosti za entuzijazam u školi se nastavljaju! S nestrpljenjem smo dočekali 3. susret učitelja i učenika iz pet zemalja uključenih u Comenius projekt. U Katowicama, gradu na jugu Poljske, doživjeli smo zanimljivih pet dana druženja, radnih sastanaka i prezentacija pripremljenih radova.


Članice hrvatskog tima bile su učenice Josipa Vlahović (sedmi razred), Sunčica Matić, Rebeka i Ingrid Vlaho-Oršulić (osmi razred), učiteljice Ivana Pudar Pećar (Hrvatski jezik), Žana Govorko (Kemija i Biologija) te ravnateljica Meri Glavinić.

Nakon zanimljivih tema susreta u Hrvatskoj i Turskoj (lokalna hrana i lokalni plesovi), tema susreta u Poljskoj bila je glazba. Entuzijastično, zainteresirano i ubrzano pripremali smo se gotovo dva mjeseca za naše predstavljanje u Poljskoj. Učenice Sunčica, Rebeka i Ingrid, u čast zemlje domaćina, pripremile su klavirske izvedbe Chopina, dok je učenica Josipa uvježbala skladbu za flautu domaćeg skladatelja Bobića.

Učenice su pripremile i ppt prezentacije o nacionalnim i poljskim skladateljima (u suradnji s nastavnicom Darkom Šutić), o utjecaju glazbe na mozak (u suradnji s nastavnicom Žanom Govorko), o Poljskoj ( u suradnji s nastavnikom Vladom Barbirom) te o našim slavnim glazbenicima – 2 Cellos (u suradnji s nastavnicama D. Šutić i Božanom Marković). Učenice su također sudjelovale u izradi video reportaže “San o Dalmaciji” koju je osmislila i izradila nastavnica Ivana Pudar Pećar. S veseljem smo pripremile i pjesmu za nastup uživo. Odlučile smo se za pjesmu Gorana Karana Tu non llores mi querida jer smo saznali da je Karan dosta popularan u Poljskoj, a i naša izvedba te pjesme bila je trojezična što se odlično uklopilo u projekt povezivanja i upoznavanja, između ostalog, i različitih jezika. Ne smijemo zaboraviti istaknuti kako smo snimili i našu učiteljicu Selmu Oršulić u izvedbi pjesme Providenca i O da mi je cimentati more te je njeno nadahnuto pjevanje sve prisutne na internacionalnoj glazbenoj večeri u Poljskoj ostavilo bez teksta.

Detaljan program predstavljanja hrvatskog tima na glazbenoj večeri održanoj 14. listopada u školi u Poljskoj možete pročitati u prilogu.

 

Ukratko o tijeku putovanja…
Iz Ploča smo krenuli u subotu, 11.10. popodne te smo u nedjelju ujutro, nakon odmora u Zagrebu, nastavili put prema Poljskoj. Nakon kraćeg obilaska Beča i vožnje kroz Češku, u Katowice smo stigli u večernjim satima. Ispred njihove škole s osmijehom nas je dočekala učiteljica Danusha i dvije obitelji u čijim su domovima taj tjedan bile smještene naše četiri učenice.

Već u ponedjeljak naše učenice su s novim prijateljicama krenule na nastavu dok su učitelji posjetili Auschwitz, potresno mjesto stradanja milijuna ljudi u Drugom svjetskom ratu. U popodnevnim satima u školi smo imali večeru dobrodošlice gdje smo uživali u specijalitetima koje su s ljubavlju pripremili roditelji.

U utorak smo uživali u izvrsno organiziranom programu dobrodošlice, u raskošnim izvedbama plesa i pjesme u kojima se vidio izniman trud učitelja i njihovih učenika.

Na internacionalnoj glazbenoj večeri tim svake zemlje sudionice projekta nastojao je ukratko prikazati nacionalnu glazbu svoje zemlje, a u prezentacijama, pjesmi i plesu uživali su mnogobrojni roditelji i ostali uzvanici.

Srijeda je bila predviđena za zajednički cjelodnevni izlet u Krakov, kulturno i povijesno najznačajniji grad u Poljskoj.

Posebno nas je oduševio posjet rudniku soli Wieliczka gdje smo nakon dva sata hoda ugledali prelijepu katedralu od soli smještenu čak 135 m pod zemljom.

Sljedeći dan smo malo detaljnije upoznali školu naših domaćina, posjetili smo nekoliko školskih sati, raspitali se o detaljima njihovog obrazovnog sustava, a učitelji su sudjelovali na 2. radnom sastanku gdje se razgovaralo o sljedećim susretima (u Češkoj i Slovačkoj).

U popodnevnim satima za učenike su organizirana sportska natjecanja, dok su učitelji posjetili najveću pivovaru u Poljskoj- Tyskie.

Ispunjeni i obogaćenim novim iskustvima i spoznajama, vratili smo se u svoj grad i u školu, u nadi da će ovakvih druženja i projekata u budućnosti biti sve više jer se na ovaj način najbolje učimo uvažavanju različitosti, poštivanju drugih i drugačijih. Potaknuti radom učitelja i učenika u drugim školama Europe odlučili smo još aktivnije djelovati u svojoj školi i društvenoj zajednici.

Nadamo se da će još puno ostalih učitelja i učenika imati priliku aktivno sudjelovati u ovom i drugim školskim projektima jer nam svako novo iskustvo otvara vidike, širi spoznaje i daje mogućnost stjecanja novih prijatelja diljem Europe.

 

Tekst: os-vnazor-ploce.skole.hr
Foto: Wikipedia

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.