Kultura

Tisuću čuvara Kristovog groba okupilo se u Mliništima

Ni loše vrijeme nije moglo spriječiti petnaesti po redu festival vodičkih žudija, koji se ove godine održao u neretvanskoj župi Vidonje.

Kada su kuburaši iz Lobora i Marije Bistrice opalili iz svojih kubura, gotovo tisuću čuvara Kristova groba ukrcalo se u tradicionalnu neretvanske lađe, kojima su se dovezli do crkve Srca Isusova i Marijana. Jedinstveni prizor kakav se može vidjeti samo u Neretvi.

Lađe pune rimskih vojnika, čuvara Kristova groba sa kopljima, mačevima i štitovima, koji se tradicionalno okupljaju drugi dan Uskrsa svjedočilo je o folklornoj liturgiji i tradiciji čuvanja Kristova groba u trideset i dvije dalmatinske župe.


Manifestacija je na jedan dan oživila ovaj pasivan kraj koji bilježi veliki trend iseljavanja i depopulcije stanovništava a koji je poznat po velikom broju svećenika i časnih sestara. Među njima je i nadbiskup splitsko makarski, mons. Marin Barišić, koji je svojim dolaskom uveličao festival.

– Kristova pobjeda nad smrću nas ujedinjuje i povezuje kroz ovaj festival žudija. Prilika je to da se saopći vijest “Krist je uskrsuno-doista je uskrsnuo“, kazao je nadbiskup ovom prigodom.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX