Kultura

TALLINN: Svjetska premijera filma “Mater” redatelja Jure Pavlovića

Na ovogodišnjem prestižnom filmskom festivalu u estonskom glavnom gradu prikazat će se niz dugometražnih i kratkometražnih hrvatskih filmova u raznim festivalskim sekcijama. Filmski festival ‘Black Nights’ se održava od 18. studenog do 1. prosinca u Tallinnu.

U Tallinnu će svoju svjetsku premijeru imati Mater, dugometražni igrani prvijenac redatelja Jure Pavlovića i to u sklopu natjecateljskog programa ‘Prvi dugometražni film’ (First Feature) koji je posvećen ‘obečavajućim mladim talentima koji predstavljaju mladenačku živahnost te tragaju za idejama i neočekivanim pogledima na svijet’.

‘Presretni smo da će film premijerno biti prikazan u natjecateljskom programu festivala A kategorije. Na neki način to je nagrada cijeloj ekipi za veliki trud kojeg su uložili u ovaj film koji je cijeli snimljen na lokacijama u dolini Neretve. Vjerujemo da će ova premijera biti dobra odskočna daska za daljnji nastavak života filma. Film ima međunarodnog prodajnog agenta Syndicado Films koji radi na tome da se film nakon Black Nights Festivala u Tallinnu prikaže što većem broju ljudi i distribuira na raznim teritorijima, te ono što sa sigurnošću možemo najaviti je da će film imati kinodistribuciju u Francuskoj. Za hrvatsko tržište, u suradnji s distributerom, još tražimo prikladan datum premijere kako bi i naša publika imala prilike pogledati film’, rekao je redatelj Jure Pavlović.


Radnja filma Mater prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj radi toga da svoju oboljelu staru majku Anku potajno premjesti u starački dom. Iako fizički onemoćala, Anka i dalje isijava dominantnom energijom koja Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene djevojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobjeći glavom bez obzira?

Osim što ga je režirao, Pavlović je za film pisao i scenarij. Direktorica fotografije je Jana Plećaš, koja je bila zadužena i za scenografiju, dizajner zvuka je Martin Semenčić, montažer je Dragan Von Petrovic, a kostimografkinja je Katarina Zaninović. Producenti su Bojan Kanjera, Biljana Tutorov i Jure Pavlović. Glavne uloge tumače Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić, a u filmu glume i Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Jasminka Vrdoljak, Milivoj Barbir i mnogi drugi. Film je nastao u koprodukciji Sekvence (Hrvatska), Wake Up Films (Srbija), Les Films De L‘oel Sauvage (Francuska), Novi Film (BiH), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Izvor: HAVC