Kultura

Svečanost u čast hrvatskom jeziku!

50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

U Domu kulture Ploče pred okupljenim mnoštvom učenika, nastavnika, profesora i gostiju svečano je obilježena 50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Svečani program uz pozdrave dobrodošlice ravnateljice gđe. Ine Žderić upriličili su učenici i profesori srednje škole fra Andrija Kačić Miošić Ploče.


Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, izjava sastavljena 9. III. 1967. u Matici hrvatskoj, koju je potom prihvatila većina hrvatskih kulturnih i znanstvenih ustanova i potpisao veći broj javnih i kulturnih djelatnika. Njome se zahtijeva ravnopravan položaj hrvatskog jezika u jugoslavenskoj federaciji, slobodno oblikovanje hrvatskog jezika u skladu s hrvatskom tradicijom te puna afirmacija hrvatskog jezika u svim sferama života. Bila je osuđena od komunističkih vlasti, a mnogi njezini potpisnici bili su sankcionirani.

“Bog ti je darovao divni jezik hrvatski, kako ga gotovo više na svijetu nema. On je zvučan i bogat, tako da njime možeš izreći sve, što ti pamet kaže i srce osjeća. Griješiš protiv Boga i prirode, kad ne govoriš hrvatski, gdje god treba i kad ti se zgoda nadade. Govori hrvatski u kući i u javnosti, jer samo po jeziku tvome znat će svijet, da si Hrvat.“