Kultura

Svečano otvorena izložba slika “Studio 8222 Pariz”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U svečanoj i predblagdanskoj atmosferi Pučkog otvorenog učilišta uz pratnju Klape Luka Ploče otvorena je izložba slika “Studio 8222 Pariz” nastalih u studiju Cite Internationale des Arts u Parizu, autorica Snježane Đelmić, Ilvane Kadijević i Mirsade Misal.

Svoja djela, iskustva zabilježena kistovima i pastelima, prvi put predstavljaju publici u Pločama, koja, poput Pariza, ali na samo sebi svojstven način, putnicima-namjernicima svojom ljepotom oduzima dah.

Snježana Đelmić kao kiparica, nije mogla ostati ravnodušna prema nebrojenim pariškim statuama koje prolaznike netremice posmatraju sa gotovo svakog trga, svake fontane i građevine. Muške i ženske ili figure fantastičnih bića, ogrnute draperijama ili potpuno nage, zaživjele su iznova kada ih je umjetnica svojom vizijom prenijela na papir.


Ilvana Kadijević je u tehnici suhog pastela ovjekovječila čuvene pariške vedute, poput nevjerojatne crkve Notre-Dame i muzeja Louvre. Pažljivim odabirom nijansi pastela i pomalo tamnijih valera, umjetnica kolorizmom kao da prekriva ove prizore tankim velom tajni.

Mirsada Masal paletom u kojoj dominira plava boja, uz upotrebu crvene i žute u određenim segmentima, dočarava užurbanu atmosferu suvremenog pariškog života. Kratki i žustri potezi u impresionističkom duhu, te gusti nanosi boje, takozvani impasto, hvataju i utjelovljuju jedan trenutak iz života prosječnog Parižanina.

I Mirsada Misal, kao i Ilvana i Snježana, pokazala je da je taj čuveni grad Pariz još uvijek neprolazna destinacija za sve one koji u umjetnosti traže i pronalaze istinu.

Izložba je otvorena do daljnjega, posjetite je svakog radnog dana do 15 sati.