Kultura

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „KRAJ U KOJEM ŽIVIM“

U koncertno-izložbenoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ploče svečano je otvorena izložba fotografija „Kraj u kojem živim“, a u sklopu natječaja Foto izazov.

Foto izazov okupljanje je i Festival fotografa amatera, njihovih radova, kako u crno-bijeloj tehnici, tako i u koloritu te izložba istih u našoj ustanovi.
Cilj programa bio je okupiti što veći broj već prepoznatih fotografa amatera, omogućiti im prezentaciju radova te potaknuti građane Ploča na promišljanje o fotografiji i bitnosti trenutka zarobljenog u fotografiji.
Izložba, osim što će biti niz dana otvorena za posjetitelje, ima i natjecateljski karakter.
Putem društvenih mreža, nakon otvaranja izložbe, sve postavljene fotografije i javno će se objaviti na stranici POU Ploče, a fotografija sa najviše Vaših oznaka „sviđa mi se“ osvaja novčanu nagradu od 1.000,00 kn.

Stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Đelmić, Mario Čuljak i Senka Marinović donijeli su Odluku o dodjeli Nagrade struke u novčanoj vrijednosti od 1.000,00 kn fotografiji br. 10, naziva Pržina, autorice Andriane Nikolac.


“Fotografija je nastala na našem Ušću. Toliko smo ga puta svi fotografirali, ali ne vidimo ga tako kad smo tamo u šetnji. Uživo gledano tamo nema takve ljepote. Iznenađeni smo ovim prizorom kao da ušće vidimo prvi put. Ljepota je stvorena u oku fotografa tako da je viđenje ušća ovdje izašlo iz osnovnog opisnog karaktera sadržaja i odvelo nas u drugi kreativni svijet gdje čitamo karakter svijetla, linija i boja.
Pješčane dine formirane valovima viđenjem fotografa i same postaju taj val ako zamislimo tako da je more pržina, a pržina more, u mislima je to sve moguće . Dvobojno valovito vijuganje oblika prema gore i u daljinu postiže baroknu raskoš u velikom zamahu mnoštva kružnih linija .

Ubrzanje je postignuto vrlo specifičnim kutom kamere u odnosu na tlo. Nestabilan kut viđenja u odnosu na gravitaciju sugerira zanosan osjećaj letenja iznad tla. Prednji snažni, kružni plan i zadnji umirujući plan kontrastnog zaustavljanja ravnim linijama čine da kružimo okom gore-dolje listajući tu dinamiku plusa i minusa tako da sve vibrira svojim pulsom života.

Nijanse boje od tamnije do svjetlije prema gore također igraju po istom taktu. Komplementarnost plave i smeđe u kojima se nalazi po kap svih drugih boja nadopunjuje taj skladni osjećaj da je sve na svom mjestu.”, rekla je Senka Marinović o pobjedničkoj fotografiji.

Izložba fotografija otvorena je do 27. srpnja 2017. godine.

Tekst i foto: Pučko otvoreno učilište Ploče