Kultura

Svečano otvorena izložba Dagde Bogunović Miletić „Šapat Neretve, šipak i šaš“

U novouređenim prostorijama Doma kulture Ploče svečano je otvorena izložba Dagde Bogunović Miletić pod nazivom „Šapat Neretve, šipak i šaš“. Svečano otvorenje glazbom su popratile mlada Lana Rončević (violina) i Bartol Butigan (klarinet). Stihove za pjesnika Krmeka pročitala je Bosiljka Kužić. Posebnost izložbe je i njen humanitarni karakter, prikupljanje simboličnih priloga za Udrugu Leptirići Ploče koje će autorica upotpuniti sa 10% vrijednosti svake prodane slike.

Izložba će biti otvorena do božićnih blagdana, a pogledati je možete svakog ponedjeljka i četvrtka od 12.00 do 15.00 sati, kao i za vrijeme trajanja svih ostalih kulturnih manifestacija u Domu kulture.

 


Dagda Miletić rođena je u Sloveniji, odrastala između Slovenije, Zagreba, Baćine i Ploča.

Opće obrazovanje stjecala je u Pločama i Zagrebu, a umjetničko u Italiji u Ravenni i Faenza Studio di belle arti i corsi di ceramica, Privatnim školama i atelierima majstora.
Sudjelovala je na brojnim konkursima, izložbama na domaćem i internacionalnom nivou , osobito u Italiji gdje umjetnička scena i tržište kontiunirano nude umjetnicima, kako domaćim tako i stranim, stalnu angažiranost, prezentiranje i izazove u kreativnom izričaju.
Dagdina umjetnička komunikacija je redovito bila prepoznata i nagrađivana. Osvojila je niz drugih, trećih nagrada i i onih s pohvalnicama i pokalima. Zanimljivost iz biografije je ta da je u ratno vrijeme naš tadašnji vicekonzul u Milanu g.Tonči Barbir pomogao Dagdi u organizaciji izložbi po školama u Italiji, a na temu rata koji je harao Hrvatskom.

Ime Dagde Miletić se vodi u mnogim umjetničkim katalozima i redovito je pozivana na sudjelovanje na izložbama. Upravo proljetos je dobila nagradu, 4. mjesto i plaketu u Marina di Ravenna, na kojoj su bila samo tri njena rada.
U Pločama je uz svoje samostalne izložbe bila sudionik i grupnih koje je organizirala Likovna radionica Pučkog otvorenog učilišta Ploče. Također je izlagala sa umjetnicima Neretve u organizaciji Akademije Široki Brijeg , likovnjaka iz Metkovića i Kulturnog centra Metković. Nižu se i izložbe, samostalne i grupne po Hrvatskoj: Čakovec, Hvar, Split, Jelsa.

Uz svoj slikarski i umjetnički rad Dagda vodi i Kulturnu udrugu “Gomile”. Već 10 godina sa svojim prijateljima i članovima djeluju na očuvanju kulturne baštine Ploča: Ilirskih tumula, stećaka, bazilika i grčkih i rimskih artefakata rasutih po cijelom teritoriju Grada Ploča.
Kao predsjednica Udruge organizirala je i Veliku zajedničku izložbu sa temom “Ploče” pod nazivom Kontrapunkt. Izložba je bila zapažena i zabilježena kao prva takva koja je bila nagrađivana, a
nagrade su se dodjeljivale na temelju izravnog glasovanja publike.

Pučko otvoreno učilište Ploče

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.