Kultura

Svečano otvorena 37. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’

U petak je bilo posebno na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću, plesom i pjesmom svečano je otvorena 37. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’, piše portal metkovic-news.com

Plesni dio ovogodišnje manifestacije otvorili su domaćini iz KUD-a Metković koji su izveli ‘Ivukin šotić’, a publici su se prigodno obratili predsjednik KUD-a Metković Mato Obrvan, izaslanica župana dubrovačko-neretvanskog i pročelnica Upravnoga odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, direktorica Turističkoga ureda Turističke zajednice Grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je ujedno i otvorio Smotru. Program je vodila Romana Gabrić.

Svečano otvorenje uveličali su i Ženska pjevačka skupina KUD-a Metković koja je izvela ‘Neretvansko ravno polje’ i ‘Na Neretvu misečina pala’, Mandolinski orkestar KUD-a Metković sa spletom neretvanskih pjesama, HKUD ‘Široka Kula’ s točkom ‘Rozganje i ojkan uz samicu’ te FD ‘Kumpanija’ iz Vela Luke s ‘Plesom od boja’.


Poslije svečanoga otvorenja na Trgu kralja Tomislava, program je nastavljen u Gradskome kulturnom središtu Metković gdje je održana prva večer folklornih skupina.

Svoje tradicijske plesove i pjesme, publici je predstavilo ukupno osam skupina. KUD Putniković izveo je Ples bijelih maškara, a članovi FD Kumpanija iz Vela Luke predstavili su se točkom Luški tanci. HKUD Zora iz susjednih Struga izveo je pjesme, igre i plesove Zapadne Hercegovine, a DIF Koprivnički Ivanec pjesme i plesove Koprivničkog Ivanca i okolice. KUD Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca predstavio se Kaštelanskom narodnom četvorkom, KUD Vesela Šokadija iz Koritna, ujedno i predstavnici Smotre folklora ‘Đakovački vezovi’, izveli su pjesme i plesove Đakovštine, HKUD Široka Kula ličko kolo, rozgalicu i ojkan, a FKU Primorska lijera Primorsko kolo Linđo.

37. Smotra folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala nastavlja se u subotu na Trgu kralja Tomislava u 18 sati programom ‘Zaplešimo na pjaci’ u sklopu kojeg nastupa VU Kumpanjija iz Blata koja će izvesti Viteški ples od boja i tanac. U GKS-u održat će se i druga večer folklornih skupina, a na rasporedu je u 19:30.

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.