Kultura

Sud Republike Srpske odobrio izgradnju HE Dabar u okviru projekta Gornji horizonti

gornji horizonti by tacno.net

Sud u Banjoj Luci odbacio je prigovore vlasti iz Federacije BiH po kojima bi izgradnja hidroelektrane Dabar u sklopu projekta Gornji horizonti u istočnoj Hercegovini ugrozila rijeku Bunu i donji sliv Neretve, na što je upozorilo i više udruga te stručna javnost.

Kako su u petak izvijestili tiskani mediji u BiH, Okružni sud u Banjoj Luci odbacio je tužbu ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH protiv resornog ministarstva iz Republike Srpske koje je odobrilo Studiju utjecaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrane Dabar kod Nevesinja. Vlasti u Federaciji BiH zatražili su obustavu izgradnje hidroelektrane tvrdeći da će preusmjeravanje voda značajno utjecati na slivove rijeka Bune i Neretve te da se njezinom izgradnjom krše međunarodne konvencije iz područja zaštite životne sredine.

Po navodima ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, odlukom nadležnog suda otklonjene su sve pravne prepreke za izgradnju HE Dabar, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.


Navodi se da je Sud u Banjoj Luci prihvatio objašnjenje ministarstva iz Republike Srpske da su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti za izgradnju hidroelektrane.

Udruge za zaštitu okoliša i dio stručne javnosti posljednjih godina stalno upozoravaju da će izgradnja niza hidroelektrana u sklopu projekta Gornji horizonti, kao dio megaprojekta hidrosustava na rijeci Trebišnjici, prevesti velike količine vode slivovima Bune, Bunice i Bregave, što bi se osobito negativno moglo odraziti na donji tok Neretve.

Tekst: HINA via www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.tacno.net