Kultura

Što čita Mate Rončević?

U životu Mate Rončevića, PR menadžera iz agencije PRiredba, velikog zaljubljenika u kreativno stvaralaštvo te čovjeka kojemu niti jedan kulturni događaj ne može pobjeći s radara, Interliber traje, baš kako i treba – cijele godine.


Kažu da se po načinu kako pišeš, govoriš, a potom i misliš može procijeniti koliko si knjiga propustio kroz mozak – koliko si proširio vidike, razvio empatiju te izoštrio svoje leće kroz koje propuštaš svijet i tuđe živote. I nismo trebali vidjeti ovu super fotku na Instagramu Mate Rončevića, velikog zaljubljenika u umjetnost, kulturu življenja, modu i glazbu da shvatimo da jako voli čitati – jer svaki je njegov post na društvenim mrežama pričica za sebe, svaki razgovor znatiželjna igra, a svako medijsko priopćenje više od puke PR objave.

No budući da je nakon objave ove fotografije na kojoj nosi pozamašnu količinu knjiga, točnije rečeno 33 komada, a koliko ih je pročitao u prvih 11 mjeseci, lista upita za preporuku bila poveća, odlučili smo Mati postaviti najteže pitanje – kako u moru super knjiga odabrati svega 6 onih koje su ga oduševile. Što reći nego, hvala Matinom ćaći od kojeg je naslijedio ljubav prema čitanju, a koji i dan danas svaki dan čita.

Kristian Novak: ‘Slučaj vlastite pogibelji’

Knjiga koja potiče na hrabrosti i na slojevit način prikazuje složene slojeve društva i ljudskih karaktera. Knjiga koju pročitate u jednom dahu i danima nakon toga razmišljate o njoj. Veselim se pogledati i predstavu napravljenu po toj knjizi u HNK Varaždinu.

Marko Babić: ‘Putovanje zvano igra’

Marka osobno nisam poznavao, ali nakon pročitane knjige kao da sam ga upoznao. Hvala mu što je na iskren i nekada duhovit način s nama podijelio svoj put i intimnu borbu. Knjiga koja je više od knjige, podsjetnik svima nama kako trebamo živjeti, cijeniti život i uživati u njemu. Sigurno knjiga koju ću pročitati više puta.

Mira Furlan: ‘Voli me više od svega na svijetu’

Ovo mi je sigurno najdraža knjiga koju sam pročitao ove godine. Od tada svaki dan kada prođem pokraj HNK sjetim se Mire, promislim što je sve proživljavala, pogledam u prozor gdje su garderobe i pitam se koja je bila njena i postavljam ista pitanja koja je postavljala i ona. Inače jako volim čitati autobiografije, no još nijedna se nije približila Mirinoj.

Miljenko Smoje: ‘Dnevnik jednog penzionera’

Miljenko Smoje je moj omiljeni pisac. Želja mi je da pročitam sve što je ikada napisao, bilo to knjiga ili njegove kolumne. Kroničar i čuvar stare Dalmacije, onog lipog jednostavnog života kojem svakim danom osobno sve više težim.

Slavenka Drakulić: ‘Nevidljiva žena’

Knjiga o odlascima, rastancima, starosti, prolaznosti, bolesti, sramu i boli. Knjiga o onim osjećajima o kojima ne volimo razmišljati, ali ni govoriti. Nevjerojatno kako jedna “nevidljiva” žena na čitatelja ostavlja tako snažan i trajno vidljiv trag.

Mani Gotovac: ‘Fališ mi’

Obožavam kako Mani piše. Znate kako za neke filmove ili serije kažete “Ne mogu vam ih opisati, niti prepričati”. E, tako ću i ja sada to reći za Mani. “Ovu knjigu jednostavno morate sami pročitati, osjetiti i isplakati zajedno s Mani.”

Tekst i foto: Aleksandra Orlić / mood.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.