Kultura

Što ako mladi žele raditi u turizmu? – Priručnik koji „razbija“ mitove o mladima i turizmu

Priručnik „Što ako mladi žele raditi u turizmu?„, autorice dr. sc. Marinele Dropulić Ružić rezultat je projekta o mladima koji ulaze ili su već ušli na turističko tržište rada koji je financiran donacijom Adris Zaklade.

Stavovi, očekivanja i komentari mladih (učenika, studenata, mladih djelatnika iz hotelskih objekata) na zanimljiv su način sintetizirani kroz 12 poglavlja. Nazivi poglavlja šalju određene poruke, a poglavlja su koncipirana na način u kojem se u obzir uzeo širi spektar publike (ne samo znanstvene).

Ovom knjigom su istaknute važne teme o ljudskim potencijalima u turizmu kao što su: kompetencije, polikroničnost (engl. multitstking i taskswitching), angažiranost u radu, odnos prema gostima, školovanje u domeni turizma, cjeloživotno obrazovanje, prvo radno iskustvo te odanost ovoj profesiji.


Svako poglavlje započinje definiranjem teme nakon čega su predstavljeni rezultati istraživanja temeljeni na uzorku od 5060 učenika, studenata i mladih djelatnika u turizmu i hotelijerstvu, pri čemu se ističu ključni zaključci kao smjernice za određene politike prema mladima. Potom su u dijelu „Jeste li znali?“ naglašene neke od zanimljivosti teme poglavlja, pri čemu slijedi znanstveni kutak koji ukratko sumira dosadašnje znanstvene spoznaje. Svako poglavlje sadrži i komentare mladih po temama te završava svojevrsnom porukom koja potiče na razmišljanje.

Priručnik započinje obraćanjem ministra turizma Garia Ceppellia, a namijenjen je svima koji žele raditi u turizmu ali i onima koji to ne žele, te svima kojima je stalo da turizam postane poželjno radno mjesto.

Pločanka Marinela Dropulić Ružić koja radi na Zavodu za turizam, porečkog Instituta želi se zahvaliti pločanskoj srednjoj turističkoj školi na suradnji i uključivanjem u istraživanje. Projektom je osiguran određen dio priručnika bez naknade, stoga se na e-mail: marinela@iptpo.hr mogu javiti oni koji teže razumijevanju problematike ljudskih potencijala u turizmu.