Kultura

Stećci doline Neretve nominirani za UNESCO

Stećci, “kameni spavači”, kako ih davno nazva bosanski pjesnik Mak Dizdar, oduvijek su izazivali pažnju i divljenje putnika namjernika.

Da ne bi ostali samo zaboravljene kamene gromade u šipražjima pokraj puta, pobrinuo se projekt “Hercul”, prvi projekt regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije, DUNEA-e, financiran izravno iz Europske komisije, a čiji je cilj očuvanje i turistička valorizacija stećaka na području četiriju država, na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

U svakoj od država na jednom lokalitetu obavljeni su stručni radovi. U Hrvatskoj je obrađen lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, općina Dubrovačko primorje, gdje su obavljena arheološka istraživanja i iskopavanja većeg dijela lokaliteta, dokumentacijski radovi, konzervacija i restauracija svih stećaka te prezentacija lokaliteta.


Izrađena je i strategija za očuvanje stećaka, čiji je glavni cilj na kvalitetan način objediniti dosadašnja konkretna znanja o stećcima i njihovu stanju, a obuhvaćeno je 190 lokaliteta sa stećcima na četiri područja, s ukupnim brojem od 3321 stećka. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna kuna, a stećci s područja zemalja bivše Jugoslavije nominirani su za UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Radi se o trideset lokaliteta, 22 u BiH, dva u Hrvatskoj i po tri u Srbiji i Crnoj Gori, s ukupno 174 stećka koji bi ubuduće bili pod zaštitom UNESCO-a. Nakon prijave, svih trideset lokaliteta obići će stručnjaci iz UNESCO-a, a kompletan projekt, očekuje se, bit će završen do ljeta 2016. godine.

Hrvatska do sada na UNESCO-ovoj listi zaštićene materijalne baštine ima osam znamenitosti pa bi se njima uskoro mogli pridružiti i stećci.
O stećcima u Neretvi, mogućnostima njihove turističke valorizacije, s posebnim naglaskom na lokaciju Obličevac, održan je nedavno i okrugli stol u Pločama.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković ovom je prilikom naglasila važnost stećaka kao jedinstvenog dijela kulturne baštine ovog podneblja te potrebu da se sačuvaju i valoriziraju na pravi način, a posebno kroz turizam.

U tom je smislu najavila i nove projekte na kojima Županija radi, među kojima je i planirani katalog stećaka cijele županije.

 

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Arhiv CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr