Kultura

Škanj: Vijećnici donesite odluku u skladu s onim što ste izjavili!

skanj

Poštovani sugrađani,

Preglašavanjem donešena Deklaracija od strane vladajuće koalicije nema našu potporu jer u sebi ne sadržava jasnu i nedvosmislenu odluku Gradskog vijeća da se protivi izgradnji TE na ugljen u Pločama.
Početni stavovi opozicije i pozicije mogu se svesti na sljedeće:
Opozicija je htjela jasnu odluku GV protiv TE, izmjenu prostornog plana u skladu sa tom odlukom i prijedlog prema županijskoj skupštini da usvoji isto.
Pozicija je svoje protivljenje TE, izmjene prostornog plana i istoznačni prijedlog prema županijskoj skupštini povjerila referendumskoj odluci građana, koja bi se trebala desiti 11.01.2015. godine.

Tijekom sjednice došlo je do rasprave u kojoj je opozicija prihvatila i referendum uz inzistiranje da se i GV jasno izjasni protiv TE, do čega nije došlo izuzev manjih intervencija u tekstu 1. točke usvojene deklaracije koju pozicija tumači kao jasno izjašnjavanje GV.
Neslaganje je izazvao i predloženi datum održavanja 11.01.2015. Opozicija je inzistirala na ranijem datumu 30.11.2014., što nije prihvaćeno.


Uvažavajući sve okolnosti naglašavamo da je donešena deklaracija loša i da nije u skladu sa voljom značajne većine građana, a što je najveći apsurd ne sadržava jasno i javno delkariranu volju vijećnika koji su je izglasali. Naime Gradonačelnik, Predsjednik GV i vjećnici pozicije jasno su se izjasnili da su osobno protiv izgradnje TE ali to nisu htjeli pretočiti u jasnu odluku GV. Tvrdnja da su izmjenama u 1. točki Deklaracije jasno rekli da su protiv po nama nije utemeljena. No poštovani sugrađani prosudite sami (boldirani dio teksta je dodan početnom prijedlogu):
„Gradsko vijeće Grada Ploča protivi se izgradnji termoelektrane u Pločama i donošenju bilo kakve odluke o izmjeni gradskog, županijskog i Državnog prostornog plana za objekte od važnosti za državu bez javne rasprave i kojim bi se predvidjela izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama, a da prethodno građanima Grada Ploča nije omogućeno da referendumom odluče jesu li za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama.“
I sam naziv „DEKLARACIJA“ predstavlja, blago rečeno, nedosljednost usvojenog dokumenta.

Konačno u usvojenom dokumentu vidimo:
– Izbjegavanje donošenja jasne odluke u skladu sa voljom građana i jasno i javno iskazanom voljom vjećnika koji su preglasavanjem donjeli DEKLARACIJU,
– Inzistiranje na referendumu koji u ovom slučaju nitko netraži osim jasno iskazane sklonosti predstavnika „investitora“ i koji je sam po sebi zakonski upitan,
– Politički motivirano prolongiranje referenduma u 2015. godinu

Osobno izjašnjavanje vijećnika protiv izgradnje TE, a ujedno i izbjegavanje donošenja odluke o jasnom i nedvosmislenom odbacivanju TE jasno ukazuje na sukob ali i dominaciju utjecaja interesa Luke Ploče d.d. u procesima odlučivanja GV grada Ploče. Svoju sklonost prema referendumu gospodin Ivica Pavlović kao direktor Luka Ploče d.d. jasno je iskazao u javnom obraćanju na RPP dan prije sjednice, što je nedvojbeno izglasano. Slučajno ili ne poštovani sugrađani prosudite sami. Ovo je nešto što svi trebamo jasno reći i otkloniti iz naše svakodnevnice.

Svako i svačije politikanstvo i političko nadmudrivanje po ovoj temi s gnušanjem osuđujemo i odbacujemo jer ovo je problem koji možemo riješiti jedno istinskim i trajnim zajedništvom ljudi iz pozicije, opozicije, angažiranih inicijativa i udruga građana kao i svih građana pojedinačno protiv krajnje bezobzirnog nastojanja da se realizira TE u Pločama.

Jasno NE termoelektrani prvo trebamo jasno izgovoriti, a zatim odlučno reći i onima koji su je nakani raditi i svim razinama vlasti u RH.

Pored jasnog izjašnjavanja MO Rogotina, Baćine, Banje, Ploča, Plina Jezero i Komina, a uvjereni smo i pretežite većine građana smatramo da inzistiranje vladajućih na ovakovom tekstu deklaracije je podređivanje javnog interesa privatnom što je nedopustivo.

Ukoliko postoji dobra volja vjerujemo da postoji i način da se korigira postojeća deklaracija i da zajedništvo po ovoj temi pokažemo i dokažemo u zajedničkom nastojanju da se na tematskoj sjednici Skupštine DNŽ donese nedvosmislena odluka protiv izgradnje TE kao da se se izglasaju i izmjene i dopune prostornog plana DNŽ u skladu sa istom.

Lijep pozdrav svima od nas iz Škanja!

U Pločama, 04.10.2014. godine
Vlaho Orepić

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.