Kultura

ŠKANJ: Svi se odazovimo na referendum 25.01. i zaokružimo PROTIV TE u Pločama

skanj

Udruga Škanj nije mirovala ni u vrijeme blagdana. Pripreme za referendum o termoelektrani se nastavljaju pa je tako Škanj zatražio od Ministarstva graditeljstva daljnje izmjene Izmjena i dopuna Programa prostornog uređenja RH, Povjerenstvu za provedbu lokalnog referenduma je poslana zamolba da se Škanju omogući neposredno praćenje i promatranje raspisanog referenduma u svim njegovim pripremnim, provedbenim i zaključnim fazama te naposlijetku je objavljen i poziv na odaziv na referendum i glasanje protiv izgradnje termoelektrane, s konkretno obrazloženim razlozima donošenja upravo takve odluke.

Poziv prenosimo u cijelosti:
Na Badnji dan, 24.12.2014., Gradsko vijeće našega grada donijelo je odluku da će se 25. siječnja 2015. godine provesti lokalni referendum s referendumskim pitanjem: „Jeste li za izgradnju termoelektrane na ugljen na području grada Ploča?“ s predloženim odgovorima ZA i PROTIV.

Nije bitno u ovom trenutku nabrajati sve što je predhodilo spomenutom referendumu. To što po mišljenju resornog Ministarstva ovaj referendum nema zakonsku osnovu također nije bitno. Ne znamo pod kojim uvjetima i koga rezultat ovog referenduma obvezuju, no ni to nije bitno. Mnogo toga bitnog u ovom trenutku nije bitno osim činjenice da i na ovaj način sa što je god moguće većim odazivom trebamo jasno i glasno reći NE termoelektrani odnosno zaokružiti PROTIV na referendumskom listiću.


Dragi sugrađani, prvo i osnovno što ne smijemo dozvoliti je da nas kojekakvi stručnjaci, političari, dužnosnici, „privatnici“, „obični građani“, prijatelji, susjedi „dobre volje“… nagovore da ne izađemo na referendum.
Nama znani će aktivirati svoje misionare (dušebrižnike) koji će nam objašnjavati kako je referendum protuzakonit, nepotreban, neobvezujuć, kako nije bitna izlaznost, kako je ionako sve riješeno (biti će TE ili već se odustalo od TE). Posebno nemojte slijediti one što dubokoumno zaključuju i na sav glas govore „pa odustali su od TE“ i nešto kao: „ja neću glasat pa neka glasa tko hoće“; „imam i pametnijeg posla od bavljenja tim glupostima“; „E baš zato što „oni“ to hoće ja neću“, „samo budale ne vide da je to glupo i bespotrebno“… i sl. Ovakvi komentari su već počeli.

Vjerujemo da uistinu imate puno upitnika iznad glave, ali u svemu ovome držimo bitnim prepoznati i uvijek imati na pameti dvije elementarne činjenice. Prvo da je Gradsko vijeće grada Ploča ipak donijelo odluku o raspisivanju referenduma i drugo da izvjesni gospodin Pavlović ima presudan utjecaj na to „Gradsko“ vijeće što je više nego jasno demonstrirano u procesu izglasavanja rebalansa za 2014.; gradskog proračuna za 2015. Pa i same odluke o raspisivanju referenduma.
Ove premise jasno definiraju zaključak da je referendum u interesu Luke Ploče d.d. i Luke Ploče Energije d.o.o. tj. gospode Pavlovića i Jurčeviča kao njihovih eksponenata. Imajući u vidu da i novi većinski vlasnik Luke Ploče d.d., kao nevjerovatno uspješni poslovni čovjek iz PPD-a, izvjesni gosp. Pavao Vujnovac „mudro“ šuti kad je u pitanju TE te kad njemu još pridodamo i „dio prvog tima“ gospodu Gobca, Mucića i Primorca, izvedeni zaključak je neoboriv.

A vi dragi sugrađani u kontekstu raspisanog referenduma sami donesite zaključke o sljedećem:
– zašto spomenutoj gospodi ništa ne predstavlja od strane Skupštine DNŽ jednoglasno donešena tematska odluka o protivljenju izgradnje TE.
– koji mehanizmi omogućavaju dotičnoj gospodi da bez ikakvih posljedica ignoriraju tako jasnu odluku najvećeg tijela lokalne uprave i trenutno najveće razine prostornog planiranja u RH na području naše Županije.
Ima još čitav niz pitanja, no kao što sam već naglasio mnogo toga bitnog u ovom trenutku nije bitno osim da 25. siječnja 2015. godine sa što većim odazivom jasno i glasno kažemo NE termoelektrani, tj. na referendumskom listiću zaokružimo PROTIV.
U okolnostima bez zakonskih, gospodarskih, ekoloških i etičkih smetnji projektu TE, bilo bi normalno da spomenuta gospoda sama traže i organiziraju referendum ili slično tematsko izjašnjavanje naroda na kojem bi se borili za što veću izlaznost i većinsko izjašnjavanje ZA termoelektranu kao isključivo njihov privatni projekt.
No kako su očito i sami svjesni brojnih formalnih i neformalnih smetnji projektu TE gospoda su obrnula proces (uzdajući se u politički utjecaj, „stručnost“ novca i „stručne“ kontakte) i referendumom s malom izlaznošću (ispod 50% biračkog tijela) žele pokazati da je građanima svejedno hoće li ili ne biti TE. Na taj način bi kako oni kažu „zatvorili usta zelenima“ i krenuli u proces „legalizacije“, a potom i same realizacije projekta TE.

Dakle njima je cilj:
– Isposlovati izlaznost preko 50 % biračkog tijela i većinsku odluku ZA termoelektranu, no pošto je to praktično neostvarivo žele s nedovoljnom izlaznošću (ispod 50 % biračkog tijela) učiniti neuspjelim referendum koji je raspisalo GV našega grada i na taj način osigurati stanje u kojem se NEKOMPETENTNA, NEDOVOLJNA većina protivi projektu termoelektrane. I to stanje NEDOVOLJNE većine PROTIV termoelektrane na području grada suprotstaviti jednoglasnoj odluci Skupštine DNŽ i koristiti kao argument za uvrštavanje projekta TE u Državni prostorni plan koji je u izradi.

Zato dragi sugrađani, bez obzira što je ovaj nesretni referendum takav kakav je (protuzakonit, politički nekulturan…) ujedno je u ovim našim okolnostima životno bitan. Osobno se angažirajte i motivirajte cijelu obitelj, susjede, prijatelje, poznanike ma sve oko sebe da izađu na referendum i zaokruže PROTIV termoelektrane te na taj način spriječe uništenje svih prirodnih i bogom danih gospodarskih resursa na ovom predivnom životnom prostoru.

Svima, a posebno njima neka je jasno da sam projekt TE kao i ovaj referendum predstavljaju svojevrsno izvaninstitucionalno i zakonski neutemeljeno djelovanje (zna se od koga). Analogno i mi kao zainteresirana javnost u konačnici imamo legitimitet, budite sigurni i odlučnost uzvratiti po istim i sličnim njihovim pravilima, ako zatreba, kako bi zaštitili svoje ustavno pravo na zdrav život. Hvala bogu uz nas je i sve više ozbiljnih i mjerodavnih autoriteta koji razumiju okolnosti, prepoznaju aktere i aktualne odnose.
Konačno dragi sugrađani prepoznajte odgovornost i značaj trenutka u kojem se svi skupa nalazimo. Nemojmo vrijeđati ni širiti mržnju kao što to neki rade u ovo predizborno vrijeme. Nemojmo ugrožavati ničiju sigurnost kao što neki ugrožavaju naše živote. Pozivamo vas da odlučno, odgovorno, bez straha i ponosno 25. siječnja 2015. godine izađite na referendum i zaokružite PROTIV.

Vaši iz ŠKANJ-a

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.