Kultura

RAZGOVARALI SMO SA MARINOM JERKOVIĆEM: “Knjiga tajni” prvijenac je mladog spisatelja

Kako smo već pisali prošli tjedan, Marin Jerković, osamnaestogodišnjak iz Metkovića, sin naše Pločanke, objavio je svoj prvi roman pod nazivom “Knjiga tajni”.

Ono što je svake pohvale vrijedno je činjenica da je Marin sam pronašao izdavača, a roman je pisao par godina. Tim povodom smo razgovarali sa ovim mladim spisateljem sa željom da nam malo pobliže objasni o inspiraciji, ideji, realizaciji i predstavi svoj prvijenac.

Marine, odakle ideja i motiv za pisanje romana? Jesi li dugo to držao u sebi ili ti je to došlo samo onako?


Još dok sam bio mali, uvijek sam pisao nekakve scenarije za predstave i filmove. Angažirao bih susjede da glume u njima, ali često bi ti moji planovi propali jer nitko nije imao vremena za snimanja. Jednog ljeta moja rodica iz Francuske pokazala mi je da piše svoj roman i tako sam došao na ideju da bih i ja mogao početi nešto pisati. Znao sam da tad neću ni o kome ovisiti iako mi u tom trenutku izdavači nisu bili ni na kraju pameti. Tako sam sjeo, uzeo laptop i počeo bezveze nešto nabadati.

U glavi mi se samo vrtjelo da mora biti misteriozno i puna zapleta. Brzo sam uspio napisati prvih nekoliko poglavlja iako sam to kasnije sve ispravljao po stotinu puta dok nisam bio zadovoljan. Događaje sam uvijek znao unaprijed bar po dva poglavlja tako da mi nije bio problem razvijati radnju, a ni s likovima nisam imao problema jer sam otpočetka znao kakav tko na kraju treba ispasti. Najviše mi je zapravo problema zadavalo oblikovanje rečenica jer često tekst ne bi bio tečan pa bih na tome uvijek dosta vremena gubio.

Naše čitatelje zanima o kakvom se romanu uopće radi? Koja je tema?

Roman je kriminalistički, ima puno ubojstava, misterija i zapleta. U svakom poglavlju događa se nešto dinamično i nema dijelova gdje je radnja monotana. Opisi su uglavnom kratki i slikoviti te ćete teško naići na one koji usporavaju radnju i koji se protežu na deset stranica. Roman govori o devetnaestogodišnjem Leu koji se pokušava na sve načine domoći dnevnika svojega oca u kojem se navodno kriju brojne tajne koje bi mogle pojedine ljude strpati u zatvor. Kada ti ljudi saznaju za postojanje tog dnevnika, započinje opća potjera za njim, a samim time Leo upada u smrtnu opasnost.

Zvuči odlično! Kako si uspio pronaći nakladnika? Veliki je to problem i za afirmirane spisatelje. Jesi li možda tražio neku pomoć od grada Metkovića ili škole?

Nakon što sam napisao knjigu, slao sam je svim mogućim nakladnicima, no oni su me redom svi odbijali jer sam neafirmiran i mlad. Tada sam se odlučio na tiskanje na zahtjev. Uredio sam sam naslovnicu te sam naručio 25 primjeraka od jedne američke self editing izdavačke kuće.

Nisam tražio ničiju pomoć, već sam sve sam odradio.

Svaka čast! Za one koji te ne poznaju, reci nam nešto o sebi, ideš u školu, fakultet? Hoćeš li nastaviti pisati? Ili je ovo samo izlet u spisateljske vode? 

Ove godine završio sam gimnaziju u Metkoviću te sam upisao novinarstvo u Zagrebu iako mi je želja upisati glumu. Išao sam na audiciju na Akademiju u Zagrebu, ali nažalost nisam upao jer ih prima jako malo. Sljedeće godine naravno ponovno pokušavam.

S pisanjem ću valjda nastaviti kada dobijem ponovno inspiraciju, ali trenutno želim prvo postići nešto s Knjigom tajni.

Odlično, mi ti želimo svu sreću u tome. A da bi uspjeh bio kakav očekuješ, reci nam gdje se može nabaviti tvoja knjiga?

Knjiga se može nabaviti kod mene, ali trenutno sam skoro prodao svih 25 primjeraka tako da ću trebati naručiti novu turu iz Amerike iako bi bilo poželjno da mi se u međuvremenu javi neki nakladnik.

Hvala Marine na razgovoru, i eto, čuli ste potencijalni nakladnici, naš mladi romanopisac je u potrazi za izdavačem. A svi vi ostali možete pomoći kupnjom knjige i tako podržati ovog sjajnog mladog čovjeka.

Razgovarao: Dino Doboš/PL Online