Kultura

Pučko otvoreno učilište Ploče učenicima OŠ poklonilo hrvatski klasik ”Tajna starog tavana”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine 27. listopada, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskim filmskim arhivom, učenicima sedmih i osmih razreda OŠ Vladimir Nazor, Pučko otvoreno učilište Ploče poklonilo je projekciju i prikazalo film „Tajna starog tavana“ u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se od 2005. godine, a budući da su mnogi zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, taj dan posebna se pozornost daje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Otkako su izumljene tehnologije koje ljudima diljem svijeta omogućuju lakše dijeljenje iskustava, kreativnosti i znanja, bezbrojna su dokumentarna blaga nestala ili uništena. Stoga je UNESCO, u suradnji s Koordinacijskim vijećem audiovizualnih arhiva (CCAAA) i drugim partnerima, proglasio 27. listopada Svjetskim danom audiovizualne baštine, kako bi u svijetu ojačala javna svijest o važnosti očuvanja te baštine te njezinoj važnosti kao dijelu nacionalnog identiteta.
Audiovizualna baština u osnovi pripada 20. stoljeću, a ona uključuje sve naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju.


tekst i foto: POU Ploče