Kultura

Pučko otvoreno učilište apliciralo za projekt vrijedan pola milijuna kuna

Pučko otvoreno učilište Ploče apliciralo je na Javni poziv za programe izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture (investicijske potpore) za 2018. godinu, a kroz projekt nabavke digitalne kino opreme (digitalizaciju kina). Vrijednost prijavljenog projekta je 514.000,00 kn, a odnosi se na nabavku BARCO DCP projektora, Digital cinema processora, Powered 15″ 3-way PA speakera, Low-Frequency Subwoofera kao i ostale popratne opreme. Projekt uključuje i nabavku novog projekcijskog platna, instalaciju, dokumentiranje i edukaciju korisnika.

Dom kulture Ploče, temeljni je centar okupljanja svih kulturnih manifestacija, između ostalog i centar kinoprikazivaštva u Pločama. Kino projekcije u Pločama održavale su se redovno do 2006. godine, kada zbog derutnosti prostora i zastarjelosti tehničke opreme u potpunosti nestaju. Tijekom ljeta 2015. godine u suradnji s projektom Kino Mediteran, udruge Festival mediteranskog filma Split, Pučko otvoreno učilište Ploče započelo je revitalizaciju kino programa i to prikazivanjem nezavisnih umjetničkih filmova europske produkcije, kvalitetnim programom za djecu i mlade, te programom hrvatskih filmova. S obzirom da digitalni formati filmova svake godine sve više potiskuju ostale formate prikazivanja, opremanje digitalnom opremom omogućilo bi nastavak spomenutih aktivnosti kontinuirano kroz cijelu godinu.

Iako bez digitalne opreme, uz veliki trud partnera, Pučko otvoreno učilište Ploče prikazalo je neke od najuspješnijih filmskih naslova u prošloj godini s područja nezavisnog filma. Dio programa namijenjen je djeci i mladima, a upravo za tu publiku, kojoj je potreban najveći razvoj, najmanje je dostupnih naslova na formatima koji nisu DCP. Postizanje ovog cilja u održavanju kino projekcija na moderniziranoj opremi ne samo na nivou sezone već i tijekom zimskog perioda, elementaran su iskorak ka očuvanju kuluturnih vrijednosti na području Grada Ploča i promociji novih audio i vizualnih ostvarenja.


Investicijska potpora Ministarstva kulture omogućila bi nastavak kontinuiteta kina u Pločama, češće održavanje kino programa, usklađivanje kino programa sa onima u velikim gradovima i najvećim kino centrima, kao i razvoj kulturnog turizma Ploča.