Kultura

Promocija romana “Pustolovine Tizi Enili” u Domu kulture Ploče

Poznati fotograf Damir Hoyka ima strast i prema znanstvenoj fantastici, pa je tako 2009. godine izdao znanstveno-fantastični roman Xavia (planira i njegov nastavak).

Sada se okušao i u pisanju za djecu i mlade romanom u nastavcima “Pustolovine Tizi Enili”.

Prvi roman u planiranoj seriji zove se “Eksperiment”, a pločanskoj publici predstavit će ga u ponedjeljak, 2. kolovoza u 19 sati na terasi Doma kulture Ploče.


Pustolovine Tizi Enili roman je u nastavcima za čitatelje od 7-18 godina, ali pisan na način da bude zanimljiv svima, posebice njihovim obiteljima i edukatorima. Koncept je takav da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta, spontano dolazi do znanja, metoda učenja i poticaja na razvoj svojih sposobnosti.

Roman ‘Eksperiment’ prvi je dio planirane serije.

Glavna junakinja je radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je ‘misija’ omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. U toj se školi naprednim edukativnim metodama nastoji otkrivati i razvijati individualne sposobnosti svakog učenika. Tim sistemom nastoji se doskočiti problemima zbog kojih mnogi vrhunski talenti prolaze ‘ispod radara’ ili zbog neprilagođene edukacije ne razvijaju svoje pune potencijale.

Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim, samo ih trebamo otkriti i razviti. Kroz radnju se čitatelje upoznaje sa sistemima koje i sami mogu primjeniti za svoj napredak, čime se sugerira da uz poboljšane edukativne metode svatko može realizirati maksimum svojih potencijala (talenata) i doprinijeti misiji. Tako se čitatelji kroz djelo upoznaju s mnemo tehnikama (u prvom dijelu je predstavljena metoda slika), pozitivnim razmišljanjem (shvaćen propali eksperiment je korak ka uspjehu, učenje i stvaranje su najzabavnije igre), lateralnim razmišljanjem, kritičkim pitanjima, sistemom mentalnih mapa…

U tom miljeu, Tizi nailazi na zagonetku i obuzeta njome odlazi u avanturu života koja vodi do zapanjujućeg otkrića.

Roman često eksplicitno upozorava čitatelje na aktualne probleme i nudi prijedloge mogućih rješenja: potrebu uključivanja svih u ostvarenje napretka, potrebu unaprijeđenja obrazovnog sustava, potrebu zauzimanja stava prema usponu umjetne inteligencije, potrebu osvještenja ekološki odgovornog poslovanja…

Djelo je pisano na način da čitatelje potakne na pronalaženje vlastitih potencijala kojima bi mogli doprinijeti ‘misiji’. Stoga se likovi ponekad obraćaju direktno čitatelju koji time i sam postaje dio djela.

Kako bi čitatelji postali svjesni da i oni mogu utjecati na put čovječanstva, fokus serijala je prikazati zapanjujući put koji je čovječanstvo prošlo, veličinu dostignuća koja danas imamo i potencijale za budućnost. Jer – svatko ima neku od sposobnosti kojom taj put može učiniti kvalitenijim. (tekst preuzet s autorove stranice www.hoyka.com).

O autoru

Damir Hoyka | Discography | DiscogsDamir Hoyka nagrađivani je hrvatski fotograf s više od 30 godina profesionalnog iskustva. Izlagao je na više od devedeset samostalnih i grupnih izložbi, objavio tisuće fotografija, tri fotomonografije, esej o fotografiji „Fotosofia“i nagrađeni SF roman „Xavia“. Autor je seminara za naprednu fotografiju Fotosofia i fotoportala www.fotosofia.info. Rad mu je fokusiran na područja umjetničke i primijenjene (reklamne) fotografije. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. (tekst preuzet sa stranica ULUPUH-a)