Kultura

Promocija knjige “Raskrižje” Marijane Perinić u Narodnoj knjižnici Ploče

Marijana Perinić, spisateljica i komičarka, predstavlja svoju četvrtu knjigu “Raskrižje”.

Promocija će se održati u ponedjeljak, 6. lipnja s početkom u 19:30 sati.

Više na: http: //knjiznice.nsk.hr/ploce/event/promocija-knjige-raskrizje-marijane-perinic/


O knjizi (Naklada Fragment):

Kristina se vozi taksijem prema aerodromu kako bi odradila prevoditeljski posao u Parizu. Kako je na raskrižju Jukićeve i Savske ulice prometna nesreća, na nagovor nervoznog taksista koji ne želi preuzeti odgovornost ako zakasne, ona mora donijeti jednu naoko nebitnu odluku:

Skrenuti desno prema Trešnjevci ili lijevo prema zelenom valu kako bi stigla na let?
Zbog lakšeg praćenja paralelnih radnji, cijeli je roman ispresijecan poglavljima Lijevo i Desno, čime životne priče protagonistice dobivaju na dinamici, živosti i zanimljivosti.

Knjiga propituje temeljne obiteljske, prijateljske i životne vrijednosti, bavi se vječnom tematikom muško-ženskih odnosa, prijevare, izdaje i moći oprosta te se dotiče aktualnih tema poput političkih afera, prava na pobačaj, diskriminacije zbog različitosti i homofobije.

Buridanov magarac možda umre od gladi, ali dilema lijevo ili desno u romanu Marijane Perinić zadovoljit će sve književne apetite i dotaknuti sve emocije. Prokleta mogućnost izbora uvijek postoji. Ljudi, kažu, sami biraju svoj put, a na tom putu nemojte zaobići Raskrižje.
– Tarik Filipović, glumac

Napeta priča koja otkriva sve zamke slobode izbora.
– časopis Gloria

Tek promatrač onog najdubljeg, esencijalnoga, fundamentalnog u nama može, oslanjajući se na inteligenciju koja krasi svakog komičara, opisati život i ljude tako da vam je prva reakcija smijeh, a zatim razmišljanje. Upravo nas na taj put vodi i Marijana Perinić u svom romanu. Krenite i nećete požaliti.
– Tonkica Zlački, glavna urednica miss7

O autorici (preuzeto sa stranice izdavača):

Marijana Perinić rođena je 8. kolovoza 1978. u Šibeniku. Radi kao spisateljica, blogerica, voditeljica, komičarka, imitatorica, menadžerica i turistički vodič. U svijet stand-up komedije ušla je 2007. godine. Iza sebe ima više od 600 nastupa u hrvatskim klubovima te brojna gostovanja diljem regije. Pokrenula je prvi tematski stand-up comedy show u regiji o muško-ženskim odnosima Štiklom u mozak, loptom u dupe, a vrhunac komičarske karijere joj je imitacija bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Prije osam godina je osmislila talk-show Ženska priča, u kojem s gostima tematizira važna pitanja i aktualnosti vezane uz žene, promovirajući tako snagu ženske solidarnosti i međusobne podrške. Talk-show se emitira na portalu Miss7, čija je ujedno i redovna nedjeljna blogerica.

Dodatno je autorica i voditeljica dviju televizijskih emisija.

Perilica je zabavna emisija u kojoj Marijana putuje Hrvatskom i “pere” poznate javne osobe u gradovima u kojima žive ili su odrasli. Gosti moraju odgovarati na škakljiva pitanja i sudjelovati u komičnim izazovima. Introspekcija je emisija o osobnom razvoju i međuljudskim odnosima, s ciljem boljeg upoznavanja čovjeka, koju vodi s poznatim psihoterapeutom Tomislavom Kuljišem.

Bez obzira na neupitnu svestranost, na pitanje koji joj je posao ipak najdraži, bez razmišljanja odgovara: – Pisanje. Dok pišem, najbliža sam stvarnoj sebi.

Bibliografija:

Gore ne može, zbirka šaljivih priča sa stand-up comedy nastupa (Vuković & Runjić, Zagreb, 2010.)
Šaka suza, vrića smija, roman (CeKaPe, Zagreb, 2012.)
Jesi online?, roman (Funditus, Zagreb, 2016.)
Raskrižje, roman (Naklada Fragment, 2021.)