Kultura

PROJEKT COASTGAP: Edukativna radionica za osnovce na ušću Neretve

projekt coastgap by metkovic-news

U sklopu projekta COASTGAP, čiji je ključni cilj pokretanje Zajedničkog akcijskog plana na prilagodbe klimatskih promjena u području Mediterana, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA organizirala je, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, edukativnu radionicu u Natura 2000 području Delte Neretve. Temeljem raspisanog natječaja stručno vodstvo ove radionice pripalo je Ornitološkom društvu Brkata sjenica.

Tijekom trajanja radionice, koja se sastojala od četiri dijela, 20-ak učenika iz Osnovne škole Ploče imalo je priliku, u prvom dijelu, učiti o metodologiji prstenovanja ptica sukladno Protokolu o praćenju stanja ptica, migracijskim putevima ptica i utjecaju klimatskih promjena na brojnost vrsta ptica. Nakon predavanja, učenici su, uz stručno vodstvo ovlaštenog prstenovača Zavoda za ornitologiju Bariše Ilića, sudjelovali u prstenovanju ptica u prstenovačkom kampu u blizini mjesta Vid, gdje je postavljena ornitološka mreža i oprema potrebna za prstenovanje ptica.

Drugi dio radionice obuhvatio je predavanje o utjecaju klimatskih promjena u moru s posebnim osvrtom na školjkaše i alohtone vrste, metodologiju istraživanja na morski ekosustav i utjecaj alohtonih vrsta uvjetovanih klimatskim promjenama.


Predavanja o zaštiti i očuvanju prirode sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Uredbi o ekološkoj mreži, zaštićenim područjima na području delte rijeke Neretve, zaštićenim vrstama, utjecaju otpada na prirodu i utjecaju klimatskih promjena na prirodu, bile su teme trećeg dijela radionice.

Kao četvrti dio radionice organizirano je prebrojavanje ptica na području ušća Neretve pod stručnim vodstvom voditelja ornitološke postaje, uz osiguranu specijaliziranu opremu za prebrojavanje ptica.

Neki od rezultata ove radionice upravo su stečena nova znanja o metodologiji prstenovanja ptica, migracijskim putevima, klimatskim promjenama u moru, zaštićenim dijelovima prirode i aktivnostima vezanim uz prebrojavanje ptica kao i podignuta razina svijesti o zaštiti prirode.

Tekst i foto: www.metkovic-news.com

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.