Kultura

Priopćenje JU Izvor Ploče, reagiranje na članak udruge Škanj

Nemam običaj komentirati članke, međutim dužnost mi je, prije svega ispraviti netočne navode, te upoznati pločansku javnost sa stvarnim stanjem stvari po pitanju sustava kanalizacije u Pločama. Da ne bih previše dužio, dopustite mi istaknuti samo ono najvažnije.

U mjesecu svibnju 2013. godine u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ploče održano je javno predstavljanje Studije o izvedivosti zbrinjavanja otpadnih voda na području grada Ploča. Studiju su predstavili njeni autori, predstavnici EVS-a udruge općina i gradova njemačke Savezne države Saarland. Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Grada, JU IZVOR Ploče, par zainteresiranih građana, Vi iz Škanja ste nažalost izostali.

Škanj: Vrijeme je za korak dalje


U mjesecu travnju 2014. godine temeljem spomenute studije, JU IZVOR Ploče u partnerstvu s Gradom Pločama, prijavljuje se u sklopu Operativnog programa “Zaštita okoliša” Europske unije i Ministarstva poljoprivrede sa projektom “Priprema projektno-studiske dokumentacije i aplikaciskog paketa za sufinanciranje od strane EU za aglomeraciju Ploče” vrijedan cca. 4.000.000,00 kn.

Projekt je ocjenjem uspješnim i u 10. mjesecu potpisujemo Ugovor o dodjeli 85% (3.400.000,00kn) bespovratnih sredstava (ostalih 600.000,00 kn osigurat će Grad) iz EU fondova. U 12. mjesecu raspisujemo natječaj u kojem nam pristižu dvije ponude, od kojih nažalost obe tehnički neispravne, te ih kao takve odbijamo.

U 4. mjesecu tekuće godine raspisujemo novi natječaj. Otvaranje ponuda bilo je 11.06. i u tijeku je njihovo ocjenjivanje. Ovim projektom osigurat će se potrebna dokumentacija do građevinske dozvole. Sustav će se sastojati od UPOV-a (uređaj za pročišćavanje otpadnih voda) ES 11 800, 25 crpnih stanica, kilometre primarne i sekundarne mreže, te priključke do krajnih korisnika.

Naravno da će se u sklopu toga riješiti i problem onečišćenja plaže.

Bilo bi uistinu dobro i za pločansku javnost, a i za same autore teksta da su se prije pisanja članka na koji reagiramo konzultirali s našom tehničkom službom i malo više informirali o samom sustavu. Zasigurno bi ga upoznali sa našim rješenjem i činjenicom da je ideja koju su oni iznijeli već pomalo zastarjela jer se u priobalnim mjestima više ne rade ispusti bez pročiščivača.

Slažem se s “autorima” da se stvari realno mogu mjenjati i da trebamo stručne, slobodne i kreativne Pločane koji će promišljati budućnost Ploča izvan zadanih okvira. Ovom prilikom ću pohvaliti i naš tim, pa ću naglasiti da smo u zadnje dvije godine osim ovih povukli bespovratna sredstva za još dva projekta: NUS grada Ploča vrijedan 4.800.000,00kn (90% bespovratnih) i izgradnja cjevovoda Mostina-Rogotinski most vrijedan 2.000.000,00kn (50% bespovratnih).

Ne tražimo zahvale, radimo svoj posao najbolje što znamo, svoj iskorak smo davno napravili.

Svako dobro udruzi Škanj, s poštovanjem
Ravnatelj JU IZVOR Ploče
Đino Zmijarević