Kultura

Predstavnici Hrvatskih voda kod župana

Sastanak zupana i hrvatskih voda by dubrovacki.hr

Župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković održali su radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda na čelu s direktorom VGO Split Mirkom Duhovićem.

Na sastanku se razgovaralo o navodnjavanju. Tako je bilo riječi o pilot-projektu navodnjavanja doline Donje Neretve (NAPNAV). Hrvatske vode su izvijestile župana o tijeku izdavanja dozvola; razgovaralo se i o plovnosti rijeke Neretve i mogućnostima izgradnje prevodnice za brodove u okviru projekta koja bi bila optimalna sa stajališta što brže realizacije ovog projekta, ali i ostvarivanja strateških razvojnih dokumenata gradova doline Neretve i DNŽ.

 Na sastanku su spomenuti i ostali projekti navodnjavanja u suradnji Županije i HV: definirana potreba radnog sastanka između operativnih timova  Županije i HV koji vode ovaj projekt zbog mogućnosti učinkovitije provedbe programa navodnjavanja u županiji.


 Razgovaralo se i omogućnostima financiranja projekata vodoopskrbe na području Županije  iz strukturnih fondova EU, mogućnostima financiranja projekata odvodnje na području Županije, a dogovorena su suradnja i konzultacije u pogledu prijavljivanja projekata komunalnih poduzeća na natječaje.

 Na upit o projektu Gornji Horizonti, Mirko Duhović je izvijestio da članovi hrvatskog povjerenstva za procjenu prekograničnog utjecaja na okoliš projekta HE „Dabar“ nemaju novih informacija o realizaciji ovog projekta, te da još uvijek nemaju povratnih informacija u vezi s primjedbama koje su dali hrvatski članovi povjerenstva na ovaj projekt.

 Županija će i dalje, kako od strane povjerenstva, tako i od nadležnih ministarstava (Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, te Ministarstvo poljoprivrede) tražiti detaljno izvješćivanje o projektnim radnjama u Bosni i Hercegovini koje mogu imati utjecaj na okoliš i gospodarstvo DNŽ.

 Na sastanku se razgovaralo o tijeku radnji na ovom iznimno važnom projektu u dolini Neretve- obrani od poplava. Na sastanku je iskazano zadovoljstvo suradnjom na projektu i neometanim tijekom izvedbe na području Grada Metkovića otkad je u posao uveden novi izvođač, te suradnjom Hrvatskih voda, Županije i jedinica lokalne samouprave u izradi prostorno-planske dokumentacije koja je omogućila uključivanje u projekt i prvotno neuključenih područja.

 Također, predstavnici HV obavijestili su župana i njegovu zamjenicu o planiranim aktivnostima u vezi s uspostavljanjem uslužnih komunalnih područja, obveza i uloge koju će tako uspostavljena područja i komunalna poduzeća imati u budućim natječajima za financiranje projekata vodoopskrbe i odvodnje iz EU fondova. Razgovaralo se i o problemima na koje se očekuje naići prilikom uspostavljanja dva zakonski planirana uslužna područja unutar DNŽ i utvrđivanja jedinstvene cijene usluge.

Na sastanku su bili i voditeljica službe korištenja voda Irina Putica, voditeljica projekata odvodnje Fani Bojanić te voditelj ispostave Dubrovnik Vinko Jurjević.

Tekst i foto: www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.