Kultura

Predstavljanje zbirke pjesama ‘Mekoća’ autora Jure Divića, u Gradskoj knjižnici Metković

Zbirka pjesama ‘Mekoća’ autora Jure Divića, u izdanju Društva prijatelja vrgorske starine, imat će danas svoje metkovsko predstavljanje.

Pozivamo sve ljubitelje pisane riječi na druženje s Jurom Divićem u Gradskoj knjižnici Metković, u utorak 17. listopada 2023., s početkom u 19:00 sati.

Zbirka pjesama „Mekoća“, vrgorskog autora Jure Divića je njegova šesta knjiga, od čega treća zbirka poezije. Objavljena je u sklopu Biblioteke književnih djela Augustin Društva prijatelja vrgorske starine. Spomenuto pjesničko ostvarenje je inače četvrto djelo u nakladi Društva.


Poslije tri zbirke kratkih priča, od kojih je posljednja, uspješnica „Tamo doli“, 2019. tiskana u izdanju Društva prijatelja vrgorske starine, Jure Divić se poslije puna tri desetljeća publici predstavlja poezijom, čime se zapravo vraća svojim korijenima. Uz to što ga znamo kao prozaika, fotografa, novinara i knjižničara, Jurini počeci vezani su za poeziju pa je 1988. objavio zbirku poezije „Kiwi“, da bi 1993. bila tiskana i „Alergičan na jutro“.

U „Mekoći“ se nalazi 48 pjesama koje su nastajale proteklih desetljeća, posložene u tri ciklusa u sklopu kojih ipak djeluju kao koherentna i logična cjelina. Teme oko kojih se vrti cijela zbirka – ljubav i eros, vrlo su bliske Juri Diviću i on, kako u predgovoru ističe Antonija Galić, u zbirci raskrinkava sebe, svoje Ja određeno žudnjom, tjelesnošću i erosom.

Naslovnicu zbirke oblikovao je Dražen Cvjetković, za fotografiju je bio zadužen Mate Divić, predgovor je napisala Antonija Galić, a knjiga je tiskana u Jafri iz Solina.

Kontakt e-mail za sve informacije: vrgorac.knjiga@gmail.com ili info@vrgorskestarine.hr .

Tekst i naslovnica: Društvo prijatelja vrgorske starine

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.