Kultura

Predstavljanje knjige “Između” Magdalene Mrčele, u Narodnoj knjižnici Ploče

U petak, 20. listopada 2023., u 16:00, u Narodnoj knjižnici u Pločama održat će se predstavljanje knjige “Između”, autorice Magdalene Mrčele. Moderatorica je prof. Dejana Knežić Primorac.


Više o autorici:

Rođena sam 1992. godine u Splitu, gdje sam završila osnovnu školu i jezičnu gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2016. godine diplomirala sam kroatistiku i latinski jezik i književnost. Godinu dana poslije zaposlila sam se kao profesorica hrvatskoga jezika u splitskoj II. gimnaziji i upisala doktorski studij Hrvatska filologija u interkulturnom kontekstu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 2017. godine članica sam Školskog povjerenstva za natjecanje iz Hrvatskoga jezika. 2020. i 2021. bila sam članica Županijskog povjerenstva za literarni izraz (osnovne škole) na smotri Lidrano. 2019. bila sam voditeljica Novinarske grupe Druge gimnazije s listom „Drugačiji“. 2020. objavila sam metodičku preporuku „Specijalna potreba“ u digitalnom metodičkom priručniku škole za život. 2020. i 2021. u suautorstvu s kolegicom Emom Bodrožić-Selak objavila sam sedam videolekcija iz Hrvatskoga jezika u sklopu i-nastave.

Novinarski i književni rad:

Od 2013. do 2016. godine bila sam novinarka i kolumnistica portala Nogometplus, a od 2017. surađujem s portalom Dalmacija Danas. Dobitnica sam druge nagrade „Stjepko Težak“ za najbolju ljubavnu priču te finalistica natječaja „Slavko Kolar“, „Freaky Friday“, „Kvant književnosti“ i „West Herzegovina Fest 2019“. Moje su kratke priče dosad objavljivane na internetu („Kritična masa“, „Strane“, „Homo climaticum“), a poezija u zbirci „Džepni oblak“ (2015.) i „Odgoda ljeta“ (2016.).

Moj roman prvijenac „Kako je Flegmarin postao kapetan“ pobjednik je natječaja Zvonko Todorovski 2017. godine za najbolji neobjavljeni roman za djecu i mlade. 2019. objavila sam tinejdžerski roman „Dnevnik 4. A“, a iste sam godine osvojila nagradu „Zlatko Tomičić“ za najbolju kratku priču „Influenserica“. 2020. godine osvojila sam književnu nagradu grada Karlovca „Zdravko Pucak“ za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis autora do 30 godina. Iste sam godine objavila psihološki roman „Između“ koji tematizira borbu s mentalnim bolestima i suicid.

O romanu koji je spasio tri mlada života: ‘Između’ sam napisala početkom godine u dvanaest dana. Došao mi je kao terapija nakon niza neprospavanih noći zbog tragedije bliskog prijatelja koji je izgubio člana obitelji. U svim mojim romanima ima biografskih elemenata. Kako kaže moja omiljena književnica Margaret Atwood: ‘U knjigama ne navodim ništa što se nije dogodilo u stvarnom životu ili u noćnoj mori’. Tema suicida me osobito pogađa jer se tabuizira, romantizira i, ono najgore, prešućuje.

Nagrade:

Stjepko Težak (2014.) – Urota ozaljsko-zagrebačka

Zvonko Todorovski (2017.) – Kako je Flegmarin postao kapetan

Zlatko Tomičić (2019.) – Influenserica

Zdravko Pucak (2020.) – Kvadratna jednadžba

Tekst i plakat: Narodna knjižnica Ploče i Kugli&Kugli

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.