Kultura

Predstavljanje knjige i putopisno predavanje – „Ne postoji sutra u Atru: O Africi i njezinim ljudima“

U četvrtak 1. lipnja 2023. s početkom u 19:30 sati putujemo na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije, do „ničije zemlje“ u Zapadnoj Sahari, pa sve do kraljevskih gradova Maroka.


Na putovanje nas vodi naša gošća Martina Divić, autorica knjige “Ne postoji sutra u Atru : priče iz Afrike”

Knjiga “Ne ne postoji sutra u Atru” jednoglasnom odlukom žirija na festivalu putnika u Šibeniku proglašena je najboljim putopisom 2022. godine.

Knjiga je zbirka kratkih priča iz Sjeverozapadne Afrike; Senegala, Mauritanije, Zapadne Sahare i Maroka. Svaka priča je cjelina za sebe i sve priče obogaćene su fotografijama autoričinog suputnika, Tonija Vranješa. Teme priča su raznolike. Neke su u potpunosti posvećene susretima s ljudima, pa tako upoznajemo Abdula, Musu, Fatimu i mnoge druge, a neke se bave avanturama i iskustvom susreta s novom kulturom.

Knjiga je objavljena u lipnju 2022. godine, te je već prikupila izuzetno pozitivne kritike struke. O knjizi su pisala važna imena naše književne scene; Miljenko Jergović, Nebojša Lujanović, Ivica Ivanišević, Hrvoje Ivančić i drugi.

Martina Divić (1993.) odrasla je u Drveniku kod Makarske. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija odlazi na prvo putovanje u Afriku od kada redovno objavljuje priče s putovanja na Facebook stranici “Nisan doma”. Osim putopisa piše i fikciju. Bila je finalistica nagrade Prozak 2020. i 2021., a na Natječaju za kratku priču gradske knjižnice Samobor 2021. s pričom „Oni se boje, a ja?“ osvojila je drugo mjesto. Priče su joj objavljene u jednom zborniku i na raznim portalima; Kritična masa, Čovjek-časopis, Strano.ba, CeKaPe,..Njezina prva knjiga Ne postoji sutra u Atru koja je nastala od zapisa s putovanja u Afriku jednoglasnom odlukom žirija osvojila je nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis 2022. godine, na festivalu putnika u Šibeniku.

Trenutačno živi i radi u Zagrebu.

Tekst i fotografije: Narodna knjižnica Ploče

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.