Kultura

Predstavljamo knjigu Vedrana Sršena „Počašćen posjetom“

Iz tiska je ovih dana izašla zbirka kolumni autora Vedrana Sršena, dio kojih smo objavljivali i na našem portalu.

Nakladnici su tvrtke Synopsis d.o.o. iz Zagreba i Synopsis d.o.o. iz Sarajeva, urednik Željko Ivanković, a recezent prof.dr.sc. Ivo Goldstein. Posebno ističemo da je urednik i autor fotografija Mišo Glavinić.

 


Vedran Sršen rođen je u Blacama 7.11.1953. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Pločama, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Kao gimnazijalac najmlađi je dopisnik Sportskih novosti. Surađuje u lokalnim novinama Naš list i Glas Kardeljeva, gdje je član uredništva. Dopisnik je Večernjeg lista iz Ploča.

Jednu školsku godinu predavač je ekonomske grupe predmeta u pločanskoj Gimnaziji, a preostali radni vijek u bankarskom sektoru radeći u filijali Privredne banke Sarajevo, da bi 1992. godine s kolegama osnovao prvu banku u samostalnoj Republici Hrvatskoj Neretvansku gospodarsku banku d.d. Ploče. Član Uprave banke postaje 1995. godine, da bi banku morali napustiti pod pritiskom 1997. godine.

S prijateljima 1989. godine osniva u Pločama prvi Općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj, a 1992. godine izabran je u Sabor RH. Ubrzo nakon raskola te stranke u pitanju politike prema BiH napušta stranku i politiku.

Priredio je 1992. godine knjigu Hrvatska naša jedina.

Danas kao umirovljenik živi u Pločama.

Umjesto osvrta prenosimo recenziju knjige, koju je napisao akademik Ivo Goldstein, redovni profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Recenzija knjige:

Vedran Sršen ima dugogodišnje političko iskustvo – predsjednika općinske organizacije jedne stranke, zastupnika u Saboru.

Knjiga Sršenovih kolumni „Počašćen posjetom“ jest zbirka od osamdesetak autorovih tekstova objavljivanih na portalu tacno.net od 2016. do danas.

Tekstovi g. Vedrana Sršena jako mi se sviđaju. Ne samo stoga što smo na „istoj valnoj dužini“, nego i stoga što su i dobro napisani. Govore o autoru kao informiranoj osobi, privrženoj liberalnodemokratskim vrijednostima, otvorenoj za debatu i propitkivanje. Sršen piše, kako sam kaže, „iz ambijenta u kojemu živi i iz kojega djeluje“.

Istovremeno, on se bori protiv mistifikacija, mitologizacija, prijetvornosti, dvostrukog morala i laži. Preispituje ljude i događaje te „čini ono što bi svakom kritičkom mišljenju trebalo biti primarno – mesti ispred svoga praga“.

Baza Sršenova svjetonazora jest antifašistička. Možda se to čini nekome nevažno, ali danas, u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, antifašizam jest jedna od posljednjih brana za očuvanje prostora slobode, tolerancije i uvažavanja drugog i drugačijeg.

Stoga je neobično značajno da se iz Sršenova teksta jasno očitava tko je u Drugom svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani. Pogotovo je to važno, jer se u njegovoj užoj domovini – Dalmaciji ti postulati posljednjih desteljeća i godina na teško svatljiv način dovode u pitanje.

Stoga svesrdno podupirem zbirku tekstova „Počašćen posjetom“ Vedrana Sršena i preporučujem ju za objavljivanje.

U Zagrebu, 13. veljače 2020.

Akademik Ivo Goldstein, redovni profesor u trajnom zvanju, Filozofski fakultet u Zagrebu

Član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine