Kultura

POU Ploče: 300 000 kn za digitalizaciju kina

Pučko otvoreno učilište Ploče ostvarilo je iznos od 300.000,00 kn kroz program investicijskih potpora Ministarstva kulture u projektu „DIGITALIZACIJA KINA“.

Postizanje ovog cilja u održavanju kino projekcija na moderniziranoj opremi elementaran je iskorak ka očuvanju kulturnih vrijednosti na području Grada Ploča i promociji novih audio i vizualnih ostvarenja.

Pučko otvoreno učilište Ploče 2015. godine započinje sa radom na revitalizaciji kino programa u suradnji s Udrugom Festival mediteranskog filma Split kroz projekt Kino Mediteran. Suradnja je započela ljetnim projekcijama koje su se sastojale od trodnevnih gostovanja, a prikazivao se program nezavisnih filmova. Nakon dvije uspješne ljetne sezone, tijekom zime 2016. suradnja postaje cjelogodišnja, a programi se održavaju minimalno dva puta mjesečno.


POU Ploče se osobito zahvaljuje partnerima u projektu Kino Mediteran i voditelju Alenu Munitiću s kojima programska suradnja garantira uspješno programiranje kina s obzirom da kroz sličan projekt djeluju sa već 9 opremljenih kino dvorana, a koje sve redom zadovoljavaju programske smjernice Hrvatskog audiovizualnog centra. Zahvale idu i Ministarstvu RH koje je prepoznavanjem kvalitete projekta omogućilo nastavak kontinuiteta kina u Pločama i češće održavanje kino programa.

Podsjetimo, kino projekcije u Pločama održavale su se redovno do 2006. godine, kada zbog derutnosti prostora i zastarjelosti tehničke opreme u potpunosti nestaju. Revitalizacijom kina, obnovom dotrajalog prostora Doma kulture Ploče, a sada i uspješnom prijavom projekta omogućilo se građanima Ploča prikazivanje najpopularnijih svjetskih filmskih naslova istovremeno sa najvećim hrvatskim kino centrima.

– Realizacijom ovog projekta sigurni smo u velike rezultate kina. Publika, osobito ona najmlađa odlično prihvaća i trenutne programe, a nabavkom DCP projektora, od sada redovitijem i popularnijem programu, boljem marketingu, promociji programa i tehničkom mogućnošću ostvarit ćemo nemjerljivo veću posjećenost – izjavila je za Ploce onLine ravnateljica Marija Grgurinović Bebić.