Kultura

“POSTATI STIH”: Promocija zbirke pjesama Aljoše Đuguma

Pločanski pjesnik Aljoša Đugum promovira novu zbirku pjesama “Postati stih” 29. 7. 2021. u 20:00 sati na terasi Doma kulture.

U programu će sudjelovati Marina Burđelez i Dejana Knežić Primorac, a večer će glazbeno upotpuniti Lucija Kraljević.

O zbirci:


Pjesma se javlja samo osjetljivom, osjećajnom srcu. Ponekad se ona i pjesnik zagrle u trenu, ponekad pjesma, kad se dan zarumeni, onemoća, izdahne u pjesnikovim grudima, tom svetom hramu stihova, a misao pojuri za drugim motivom. /Ima i gorih smrti/

Iako je pjesmu autor upio u svoje biće na neobjašnjiv, neponovljiv i samo njemu znan način, on će je za čitatelja dekodirati ritmičkim vezanim stihom, svojim prirodnim načinom izražavanja, izrazom jednostavnim, utiskom spontanim, slikom bogatim.

Bilješka o autoru:

Aljoša Đugum, diplomirani inženjer elektrotehnike, rođen je u Pločama, a živi i radi u Zagrebu. Pjesme su mu objavljene u mnogim zbornicima poezije. Na 13. festivalu „Željka Boc“  pohvaljena je njegova pjesma ”Ako čezneš”. Na natječaju portala “Očaravanje” i časopisa “Sapphoart” za Valentinovo 2017. njegova je pjesma uvrštena među najbolje.

Na međunarodnom natječaju portala „Očaravanje“ za najljepšu gazelu, njegova gazela „Crna haljina noći“ je osvojila drugo mjesto prema izboru žirija u sastavu:
dr. Ana Stjelja – književnica, urednica magazina za kulturu „Alia Mundi“ i književnog časopisa „Enheduana“, Darija Marković, dipl. iur. Književnica Marija Juračić, prof. književnosti – urednica portala „Očaravanje“ i književnog časopisa „Diskurs“, Mirjana Pejak Peki, ekonomistica, pjesnikinja – voditeljica poetske fb grupe „Zlatna kočija stihova“, Zoran Hercigonja, mag. edu. inf. – slikar i književnik, urednik časopisa „Sapphoart“ i revije za likovne umjetnosti „Refleksije“ te suurednik časopisa „Diskurs“.
(tekst preuzet s portala webknjizara).