Kultura

Poslušajte pjesmu “Danas je moj najljepši dan” koju je napisao hrvatski svećenik u iseljeništvu prije četiri desetljeća

“Danas je moj najljepši dan”, naslov je pjesme čiji su stihovi napisani prije više od 40 godina.

Pjesma je posvećena prvopričesnicima, napisao ju je 1982. godine danas pokojni vlč. Stjepan Gnječ, u Australiji u kojoj je u to vrijeme obnašao svoju svećeničku dužnost.

Pjesmu je uglazbio i prije nekoliko dana objavio nećak i imenjak pokojnog vlč. Stjepana, Stjepan Gnječ.


– Pjesmu sam prilagodio, uglazbio i aranžirao kao uspomenu na svoga strica, a u povodu Prve svete pričesti moga najmlađeg sina Ive Gnječa, koji će sakrament Svete pričesti primiti 14. svibnja ove godine u bavarskom Spiegelau, rekao je Stjepan Gnječ.

Pjesmu pjeva 10-godišnji Ivo Gnječ, prateći glasovi su Stjepan Gnječ (rođ. 1976), Tihana Pozderec Gnječ, Stjepan Gnječ (rođ. 2010), Christoph Janka, Valerija Tominc i Tomi Valenko.

Pjesma je objavljena i na njemačkom jeziku u prijevodu Valerije Tominc. Snimana je u studiju “Tomiton”, u slovenskom Ptuju.

Vlč. Stjepan Gnječ rođen je 1936. u mjestu Krvavcu kod Metkovića. Zaređen je za hrvatskoga katoličkoga svećenika u splitskoj katedrali svetog Duje 1963. godine. Svećeničku dužnost obnašao je u Hrvatskoj, a od 1973. do 2012. je bio misionar za hrvatske vjernike u Australiji gdje je i preminuo 2013. godine.

Napisao je i izdao nekoliko knjiga, među kojima su “Hoću znati, hoću vjerovati i molit se i raditi”, “Mudrost hrvatskoga naroda”, “Kratka povijest Hrvata, moje pjesme, 2012.”.

U nastavku poslušajte pjesmu na hrvatskom i njemačkom jeziku…

Tekst: Fenix-magazin/MD

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.