Kultura

Ploče – tradicija, vizija i zbilja

Dana 14. veljače 2019. u našoj školi održana je prezentacija Kulturno-umjetničkog društva našega grada. O postojanju ovoga društva slušali smo od njegovih vrijednih i odanih članova koji svojim djelovanjem doprinose jačanju osobnosti i gradskoga identiteta, njegovoj tradiciji i vrijednostima koje odolijevaju vremenu.

Tijekom prikaza djelovanja KUD-a vidjeli smo nekoliko uspješnih nastupa, zabilježenih okom vještog snimatelja, na različitim lokacijama našega okruženja. Bili smo zatečeni ljepotama pejzaža, dirnuti emotivnim starinskim napjevima i zvucima gusala koje prate plesove koji se otimaju zaboravu. Snimanje se odvijalo u ambijentima ispunjenim detaljima naše kulturne baštine, svime onime što svjedoči o načinu življenja našega čovjeka kroz mnoge generacije.

Jako dojmljivo su izgledali snimci iz zraka, snimci doline Neretve i našega grada.


U drugom dijelu našega druženja razgovarali smo s članovima KUD-a , prezentirali su nam i detaljno objasnili narodnu svečanu nošnju. Posebno nas je razveselio zvuk lijerice, instrumenta poznatog na širem dalmatinskom području. Razgovaralo se o probama i putovanjima te o potrebi za uključivanjem novih članova koji bi mogli nastaviti s očuvanjem naše bogate narodne baštine.
Malo se i zaplesalo. Našim učenicima su se posebno svidjeli koraci čuvenog plesa Linđo.

Članovi KUD-a su pozvali zainteresirane učenike da se uključe i dođu ponedjeljkom i srijedom u Dom kulture.

Tekst i fotografije: Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.