Kultura

Ploče, Plomin, Pločin

Građanska inicijativa Pravo na zdravi život iz Ploča i Spasimo Dolinu Neretve iz Metkovića večeras su održale radni sastanak. Kako je rekao dr. Šalinović, prekrasno je vidjeti na jednome mjestu jednu tako složnu ekipu iz cijele doline, a i iz Primorja. Sve nas je okupila ljubav i briga za Neretvu i Neretvane, i za razliku od nekih koji obećavaju prosperitet ako izgradimo TE na ugljen, naš je zajednički interes samo i isključivo briga za budućnost Neretve, i NIŠTA više. Mi smo upravo večeras ujedinili cijelu Neretvu, jer opet hoće da nas zavade. A zna se, kad se dvoje svađaju, treći profitira.

Uglavnom, napravili smo usuglašeni plan rada, i pripreme mirnoga skupa za petak, 7. ožujka. Zbog stanovnika koji najavljuju svoj dolazak i zbog parkiranja njihovih automobila donesena je odluka da sastanak bude u 8,00 sati ISPRED PLOČANSKE CRKVE, a u 8,15 krenut će se zajednički prema Sveučilištu. I vrijeme će nam ići na ruku, bit će lijep i sunčan dan.

Dok sam danas išla u grad, prišla mi je jedna bakica koja me je poljubila u oba obraza i samo rekla: hvala. Pa može li čovjeku biti veće radosti. Druga jedna je rekla kako joj je kćerka rekla da će povesti svoju bebu na prosvjed, a da će preko kolica napisati transparent: NE TERMOELEKTRANI! Eto, sitni detalji koji raduju. U međuvremenu su se javile kolege iz Plomina, oni već imaju ogromno iskustvo i žele pomoći.


Jučer su na Županijskoj skupštini sa 21 prema 9 odbili inicijativu vijećnika Ive Karamatića i moje malenkosti, kojom smo tražili donošenje zaključka da Skupština DNŽ odbaci sve inicijative usmjerene izgradnji termoelektrane na ugljen na području DNŽ. Protiv odbacivanja ove naše inicijative bili smo nas četvoro vijećnika iz Mosta Metković, Vanja Franić i Ivo Karamatić iz SDP i njihovo troje kolega. Ostali neretvanski vijećnici (osim Ante Šende, koji je bio odsutan) glasali su za odbacivanje inicijative, i nadglasali su nas. No, idemo mi dalje.

Referendum?! Zašto ne, samo da ne bude kao onaj za trafo stanicu. Iskustvo me uči da moramo biti vrlo, vrlo, vrlo oprezni. I shvatite – najprije referendum, pa onda izmjena i dopuna Prostornoga plana. Ako oni nju, tu svoju inicijativu upišu u plan, onda adio Neretvo! Tu je kvaka 21. Ne nasjedajte. I sad na kraju – je li ovo govor mržnje? Ovo je zapravo govor ljubavi, samo što neki ne prepoznaju razliku između ova dva pojma. Između je novčanik!

Molim da pročitate izvanredan članak Predraga Lucića u Novome listu, u kojemu je prekrasno prikazao stanje oko TE u Pločama.

Hrvatska kao živahni roterdamski porat

Ana Musa

lijpa-nasa.bloger.hr