Kultura

Pločanski srednjoškolci obilježili Europski dan jezika

Dana 26. rujna obilježava se Europski dan jezika, utemeljen na inicijativi Vijeća Europe od 6. prosinca 2001. godine.

Svrha obilježavanja ovoga dana je vrednovanje svih jezika i kultura u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje.

Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Ploče prigodno su obilježili dvadesetu godišnjicu ovog važnog datuma u prostoru školske knjižnice.


Kroz edukativne radionice učenici su se zabavili i pokazali svoje poznavanje europskih jezika. Natjecateljsku atmosferu među učenicima podigao je kviz u kojem je trebalo prepoznati izraze na različitim europskim jezicima. Igrao se i Alias na engleskom jeziku te se natjecalo u pisanju stranih riječi.

Osim toga, učenici su se upoznali s bogatim rječničkim fondom Knjižnice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića te načinom na koji se koriste rječnici. Upoznali su se s nekim izrazima na poljskom jeziku, slušali su glazbu iz različitih europskih zemalja te izrađivali plakate i straničnike za knjige.

Najbolji učenici dobili su zaslužene nagrade. Kreativne radionice osmislili su profesori Maja Bojanović i Zoran Sršen. Djelić atmosfere nalazi se u galeriji ispod.