Kultura

Pločanski slikar Jure Jovica slavi 45 godina likovnog stvaralaštva

Pločanski umjetnik i slikar, Jure Jovica slavi veliki jubilej. Rezime svog dosadašnjeg rada podijelio je na svom facebook profilu, a mi ga prenosimo u cijelosti uz velike čestitke i želje da njegov kist bude što dulje tako maestralan kakav je bio ovih proteklih 45 godina!

“Kako ovih dana navršavam 65 godina života i 45 godina likovnog stvaralaštva, odlučih se osvrnuti na svoj rad koji me učinio prepoznatljivim u dolini Neretve, a i šire.

Trenutno sam u Pločama najstariji slikar koji je svoj slikarski vijek odradio kontinuirano i profesionalno. U tom životnom razdoblju naslikao sam više od 5000 slika koje su rasute po cijelome svijetu. Dobitnik sam više vrijednih nagrada za slikarstvo te sam rado viđen kao umjetnik u drugim sredinama.


Usuđujem se reći da sam u Ploče doveo slikarstvo. Pokretač sam izložbe „Likovno proljeće“ u Pločama te brojnih županijskih i međužupanijskih izložbi slika. Po mojoj ideji pokrenuli smo i Likovnu koloniju u Pločama koja je trajala 20 godina. Kroz nju smo prikupili više od 900 likovnih radova koji se danas čuvaju u likovnom fundusu.

I sam sam sudionik mnogih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Svoj likovni trag sam ostavio i u restauraciji umjetnina u starim crkvama, u obnavljanju oltara,raspela,Isusovog groba te ostalih umjetnina koje se nalaze u crkvama. Ovdje se radi o starim crkvama koje se nalaze u ruralnim područjima Staševice (Pasičina,Brista i Pasika). Svojim skicama sam također doprinio i pločanskoj crkvi. Reljefi na ulaznim vratima rađeni su prema mojim skicama,oltar,mozaik iza oltara i crkvena zastava.

Bila bi mi čast da svi Pločani koji redovito idu u crkvu ovo znaju. Dosada sam veliki broj slika ustupio za protokol grada, što sam i ubuduće spreman. Graditelj sam najljepše fontane u Pločama (Pučko otvoreno učilište).

U mom kreativnom stvaralaštvu bi se još puno toga moglo nabrojati. Žao mi je što su se s vremenom počele ukidati izložbe slika, a na red je došla i Likovna kolonija. Sve je to donekle shvatljivo, dolaze novi vidovi kulture i novi ljudi koji na svoj način gledaju ono što je bilo prije njih. Bez obzira na sve, trag koji je likovna kultura ostavila na ovim prostorima ne može se izbrisati.

Završit ću ovaj osvrt na svoj rad citatom velikog prijatelja naše kolonije Velimira Trnskog koji živi i radi u Parizu i Den Hagu. “Bila jednom jedna predivna kolonija (Kula,Ploče)…“