Kultura

Pločanski KUD-ovci u posjeti kod hercegnovskog župnika don Siniše Jozića

Po završetku gostovanja na “Folklornom festivalu pjesme i plesa Herceg Novi 2019.” naši folkloraši su hodočastili crkvu sv.Leopolda Mandića.

Prilikom posjeta “Zaljevu hrvatskih svetaca” KUD-ovci su imali želju susresti se sa našim starosjediocima, pa je tajnik društva Joko Batinović uspostavio suradnju sa hercegnovskim župnikom don Sinišom Jozićem, koji je velikodušno prihvatio gostoprimstvo i omogućio im da hodočaste crkvu sv.Leopolda Mandića. Izrazito dirljivo je bilo nakon završetka nastupa otići osvjetljenim kalama starog grada do župne crkve sv.Jeronima (nebeskog zaštitnika grada i župe), a onda zavojitim skalinima se spustiti do crkve našeg sveca, gdje ih je dočekao domaćin i uveo u površinom malenu, ali duhom i ljepotom bogatu crkvu sv.Leopolda.

Nakon što su darovali repliku neretvanske lađe sa kolačem od smokava, likerima, CD-om KUD-a i brošurama našeg Grada i Turističke zajednice grada Ploča, don Siniša ih je upoznao sa životom bokeljskih Hrvata, životom samog sveca koji je rodom iz Herceg Novog. Pozvao ih je i da se poklone moćima sv. Leopolda i tako zazvao svetčev i božiji blagoslov na sve prisutne i sve Neretvane.
Ne mareći što se sve odvijalo duboko u noć, ljubazni župnik je KUD-ovce odveo i do velike i prelijepe župne crkve sv.Jeronima, gdje svaki kutak govori o poštovanju hrvatskog naroda prema Bogu.


Tu su uz brojne informacije saznali da u gradu postoji i samostan sv. Antuna iz 1710. god.sestara milosrdnica sv.Vinka Paulskog, a ispred samostana nalazi se Park sv. Leopolda Mandića.

Nakon ugodnog boravka članovi KUD-da su zahvalili don Siniši Joziću na gostoprimstvu uz obećanje da će prenijeti poruku Neretvanima da se dođu pokloniti moćima sveca.