Kultura

Pločanska cvjećarka Roberta Markota na Cvjetnoj rapsodiji u Splitu – Državnom prvenstvu cvjećara

Natjecanje će se održati 2. svibnja u Splitu, a na njemu će biti izabran hrvatski predstavnik za Europsko prvenstvo cvjećara 2020. u Poljskoj

Prvenstvo se održava u Dioklecijanovim podrumima, a posjetiteljima je omogućeno praćenje radnog dijela natjecanja, pa će tako imati priliku vidjeti cijeli proces stvaranja cvjetnih aranžmana.

Natjecatelji cvjećari su iz cijele Hrvatske, a jedna od njih je Roberta Markota, vlasnica Cvjetnog ateljea Ploče. Sudionici se natječu u pet tematskih kategorija – od izrade vjenčanog buketa, slobodnog stručka, stola za dvoje, osobne prezentacije do teme iznenađenja. Sveukupni pobjednik je onaj natjecatelj koji ima najviše osvojenih bodova u svim kategorijama. Stručni ocjenjivački sud čine tri člana koji su europski suci s licencom FLORINT-a.


Organizator ovogodišnjeg natjecanja je Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore, domaćin i suorganizatori su Udruženje obrtnika Split i Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije.

Svi radovi bit će izloženi na tradicionalnom 44. Prazniku cvijeća „Cvitni trudi“, od 3. do 5. svibnja, kojeg organizira Udruženje obrtnika Split.