Kultura

Pločani srušili elektranu, Luka ruši gradsku vlast

Dan nakon referenduma o kojem je brujila čitava Hrvatska, Ploče se vraćaju svojoj svakodnevici. Od referenduma je ostala slast pobjede i pokoji transparent s natpisom “Protiv termoelektrane”. Likuju ekološke udruge koje su mjesecima upozoravale na termoelektranu na ugljen, sretni su i u vladajućoj HDZ-ovoj garnituri, a zagovaratelji ugljena liju krokodilske suze nad poslom stoljeća koji su građani Ploča referendumskom aklamacijom bacili u ropotarnicu povijesti.
“Referendum prije studija utjecaja na okoliš bio je nepotrebno trošenje novca, ali poštovat ćemo volju građana”, poručili su iz Luke Ploče.

“Kao inicijatori ideje na temelju pozitivnih iskustava brojnih zapadnoeuropskih gradova i luka, vjerujemo da bi ovaj projekt pružio ozbiljan potencijal za razvoj Luke Ploče, grada Ploča i doline Neretve, no mi nismo u poziciji donositi strateške odluke. Ovaj savjetodavni referendum provodio se prije nego što su napravljene ikakve studije, pogotovo one koje govore o utjecaju na okoliš ili na ostale gospodarske djelatnosti ovoga kraja, na temelju kojih bi se o toj ideji mogla voditi argumentirana, a ne emotivna ili politikantska rasprava”, stav je Luke Ploče, čije poslovodstvo smatra da su građani Ploča ostali uskraćeni za sve informacije o potencijalnom projektu.

Na potezu – Karamarko

Direktor Luke Ploče, kapetan Ivan Pavlović, nije zasad želio davati nikakve izjave za javnost, pa se ovo priopćenje smatra jedinim službenim očitovanjem.


Ipak Luka nije ostala dužna provoditeljima referenduma, ekološkim udrugama, ali i aktualnoj gradskoj vlasti, pozvavši ih da oni prezentiraju projekte koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski napredak grada.

Posebno je zanimljiv stav lokalnog HDZ-a, koji zahvaljuje svima koji su se odazvali na referendum koji je raspisao gradonačelnik Krešimir Vejić. Međutim, idila unutar HDZ-a mogla bi doći na kušnju već idućih mjeseci budući da je inicijator gradnje termoelektrane direktor Luke Ploče, Ivan Pavlović, također član HDZ-a, a njegovi su ljudi u Gradskom vijeću već pokušali opstruirati HDZ-ovu gradsku vlast pri izglasavanju proračuna.

Naime, gradska vijećnica i zaposlenica Luke Ploče Tonka Lovrinov nije se pojavila na sjednici Vijeća, pa je prvi put propao pokušaj donošenja gradskog proračuna. Stvar je spašena na Badnjak, kad je održana nova sjednica na kojoj je Lovrinov podigla ruku za proračun. Pretpostavlja se da ovo neće biti prvi pokušaj opstrukcije gradske vlasti od lučkih krugova zbog provedenog referenduma, premda se radi o istoj političkoj opciji (HDZ).

Ovdje bi na potezu mogao biti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji navodno u unutarstranačkoj frakcijskoj borbi stoji na strani Pavlovića, pa onda i termoelektrane, no to nije nevažan podatak kad se zna da se Karamarko koncem godine sprema za premijerski mandat.
Ipak, sve su to naklapanja koja mogu i ne moraju biti realna. Pločani su jedinstveni u ocjeni da tko god pokuša s termoelektranom u budućnosti, dogodit će mu se isto. Neće je izgraditi, aludirajući pri tome na poslovodstvo Luke Ploče.
‘Nisam ni sumnjala u ishod’

– Zahvaljujem svim građanima Ploča na postignutom rezultatu, koji upućuje na to da je lučko tutorstvo neodrživo i štetno za interese Ploča – bez dlake na jeziku komentirao je referendum SDP-ov gradski vijećnik Ante Ćopo.
Građani s kojima smo razgovarali kažu nam da nikad nisu posumnjali u ishod referenduma.

– Nisam sumnjala u referendum. Naša dolina Neretve potpuno je otrovana i potrovana. Ma neka i izgrade termoelektranu, minirat ćemo je – ogorčena je Mila Dugandžić, koju politika ne zanima, nego zdrav i normalan život u svojem gradu.

Slično razmišljaju i ostali s kojima smo razgovarali. Uvjereni su da sunce više ne bi sijalo iznad Neretve kad bi termoelektrana počela ispuštati dimne zavjese. Ali volja naroda mora se poštovati. I tu se više ništa ne može učiniti, bez obzira na različite energetske lobije koji pritišću Ploče.

– Ja nisam željela referendum – otkriva nam ekološka aktivistica, gradska i županijska vijećnica Ana Musa, naglašavajući da je uvijek vjerovala u narod Ploča.

– Nama referendum nije bio potreban, trebao je nekima drugima da bi bio neuspio, slično kao u Dubrovniku, ali prevarili su se. Ovaj je narod pokazao da više nije ovca za šišanje. To je pobjeda svih Neretvana. Ovo je obrazac ponašanja kako se brane tradicijske vrijednosti od prljavih investicija – kazala je Ana Musa nakon prespavane noći na krilima uspjeha pločanskog referenduma.

Predsjednik SDP-a Ploča Mišo Krstičević zahvaljuje svima koji su izišli na izbore.

– Treba biti iskren i reći da je ovo rezultat rada svih udruga i svih političkih stranaka na području grada Ploča, ali isto tako i naglasiti da motivi lobiranja nisu bili jednaki kod svih. Posebno treba naglasiti pozitivnu tranziciju kod onih koji su pozivali u Plomin i pokušavali mijenjati prostorne planove, prema onome što je i do sada svima bilo jasno – da su građani Ploča protiv termoelektrane – rekao je Krstičević.

Osim što je termoelektranu bacio u povijest, referendum u Pločama potvrdio je značajnu promjenu svijesti među tamošnjim ljudima, kojima je očito dogorjelo do nokata. U posljednjih nekoliko godina bilo je nezamislivo da na izbore iziđe više od 3000 birača, a danas smo svjedoci da je više od 5000 Pločana odlučilo o termoelektrani.

Vrdoljak: Uzet ćemo u obzir volju građana

“Stav Ministarstva gospodarstva je da svakako treba uzeti u obzir volju građana, a konačnu odluku o projektu treba donijeti struka. Taj privatni projekt je Ministarstvo podržalo kao što bi podržalo i svaki drugi razvojni projekt, koji smanjuje uvoz energenata, povećava hrvatsku proizvodnju i zaposlenost, ali uz ključan uvjet poštivanja najviših ekoloških standarda i imajući u vidu brojna pozitivna iskustava zapadnoeuropskih gradova i luka”, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

‘Za’ na samo 446 listića

Na referendum za ili protiv termoelektrane u Pločama izišlo je više od 60 posto birača, a prema neslužbenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva, njih gotovo 91 posto ili 4771 glasalo je protiv, dok je za izgradnju tog objekta u luci Ploče bilo 446 građana, uz 41 nevažeći listić.

Vejić: Ovo je jasna poruka Vladi

Referendum o termoelektrani raspisao sam upravo kako bi se potvrdila Deklaracija Gradskoga vijeća Grada Ploča protiv termoelektrane. Potvrdilo se ono što sam govorio – da je velika većina građana protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, te smatram da smo ovim referendumom poslali jasnu poruku hrvatskoj Vladi i očekujem da će ona poštovati stav mojih sugrađana i mene. Kao gradonačelnik izrazito sam zadovoljan što je ovo, prema našim informacijama, prvi lokalni referendum koji je uspio, unatoč tome što su pojedinci prilikom pripreme referenduma govorili kako je nepotreban i nezakonit, te da se igraju nekakve zakulisne igre – “natrljao je nos” gradonačelnik Vejić SDP-ovcima i “škanjevcima”.

STANISLAV SOLDO
ANTE ŠUNJIĆ
slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.