Kultura

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA TONĆIJA ALAČA

U Pučkog otvorenom učilištu Ploče, a pod glazbenom pratnjom Pučkih pivača Stablina, otvorena je izložba slika Tonćija Alača-Dugog.

Njegovo slikarstvo je već odavno nadišlo lokalne okvire pa već možemo govoriti i o njegovom uspjehu na nivou Hrvatske i šire.

Kako u svom osvrtu navodi Jure Jovica: „Mi koji malo bolje poznajemo Alaća vidimo da je on odavno već izgradio svoj prepoznatljiv stil. Alać nas sa svojim ekspresionističkim pristupom uvodi u svoj imaginarni svijet. O njemu možemo razmišljati kao zavičajnom umjetniku. Obrađuje tematski način života čovika iz svog kraja. Pažljivo bira motive i nastoji izbjeći sve što bi slici oduzelo njenu lepršavost. Vješto uspijeva u tome da mu slike nisu motivski krute i ograničene na određeni motiv. Boje su mu pasteliozno nježne ćineći cjelokupnu izložbu jednom velikom slikom protkanu sitnim detaljima. Lijepo je imati osjećaj da prostor i zidovi nisu uspjeli zarobiti lepršavost ovih djela.“, kazao je Jure Jovica.


Povijesničar umjetnosti, Marin Ivanović kazao je: „Kada Alač slika ribe, onda su to ribe iz Podace, a jednostavni motiv postaje osobna tema, povezana s ocem i mjestom gdje čvrsto stoji. Svaki pedalj zemlje tog djelića raja natopljen je višestoljetnom poviješću pa i kuće, pejzaži, vedute, postaju Alačevim motivima. Alačevo je stvaralaštvo definirano nježnim bojama, otvorenim potezom, dalmatinskim motivom, mirnim i kontroliranim prijelazima iz teme u temu, iz slike u sliku. Njegovi nas radovi još jednom mogu uvjeriti kako slikarstvo hrvatskoga juga ostvaruje kontinuitet kroz različite stilistike i pripadnost umjetnika svome kraju.

Izložbu je otvorio Ante Brkić, akademski kipar iz Čapljine.

Ante Tonći Alač rođen je 1966. U Makarskoj. Formalni kontakt s umjetnošću ostvario je krajem 90-ih kada se uključuje u radionicu Željka Jermana u Splitu, gdje kroz predavanja i nove medije dolazi u doticaj s postmodernizmom. Na Beppe Assenza Academy of art u Splitu, Alač 2001. završava studij slikarstva. Sudionik je brojnih skupnih izložbi i likovnih kolonija, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Širokom brijegu, Pločama, Splitu i Dubrovniku.

Tekst i foto: Pučko otvoreno učilište