Kultura

Otvoren Festival mediteranskog filma: Premijera filma ‘Mater’, redatelja Jure Pavlovića

‘Alene, hvala Vam još jednom na ustrajnosti i vašoj vjeri da poklonite hrvatskoj publici prvi ljetni festival na otvorenom u Hrvatskoj nakon koronakrize. Za to je trebalo biti hrabar, odvažan, kreativan, a prije svega uporan’, poručio je splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara, direktoru Festivala mediteranskog filma, Alenu Munitiću, otvarajući njegovo 13. izdanje u Ljetnom kinu Bačvice.

‘Moram podijeliti s vama zadovoljstvo i kazati da je ovaj prostor konačno naš. Grad je, nakon dugo vremena uspio dobiti spor i konačno, za sve vijeke vjekova ovo mjesto će biti mjesto u kojem će uživati splitska publika, gledati kreativce, umjetnike, splitske umjetnike, prostor koji će biti pun života i pozitivne energije.

Kao što sada na ovoj maloj punti širimo te valove topline i dobrote, vjerujem da će tako biti i slijedećih godina. To nam omogućuje, da sada kao vlasnici, možemo aplicirati i na brojne fondove koje ćemo moći izdašnije koristiti kako bismo ovo mjesto učinili još boljim’, kazao je gradonačelnik.


‘Dva tri mjeseca koliko smo festival mijenjali i prilagođavali ovim novim uvjetima, prestali smo i sami brojati. Međutim, koliko smo toga prošli u ovih 13 godina da nam se čini da smo otporniji i od virusa, a čini mi se da smo počeli utjecati i na klimatske promjene jer kao što znate, u originalnim terminima festivala, prije mjesec dana, vrijeme je bilo toliko očajno da je ljeto, zapravo, počeo ovih dana. Sretan vam povratak u kino!’, poručio je direktor Festivala, Alen Munitić.

Sukladno preporukama HZJZ-a, kapacitet ljetnog kina ‘Bačvice’ smanjen je na trećinu zbog propisanog razmaka između sjedala, no više osoba koje zajedno stignu u kino moći će sjediti zajedno jer sjedala nisu numerirana. Kako bi se izbjegle gužve na ulazu, kino će svaki dan biti otvoreno od 20.30 sati (60 minuta prije početka projekcije). Festival završava 11. srpnja.

Festival je započeo premijerom dugometražnog filma  ‘Mater’, redatelja Jure Pavlovića.

U programu FMFS-a posebno se ističu nagrađivani naslovi ‘Mosquito’, ‘Nas dvije’ i ‘Bez posebnih obilježja’, koji se nakon festivala neće naći u redovnoj kino distribuciji, pa je ovo jedinstvena prilika pogledati ova filmska ostvarenja na velikom platnu.

Ove godine nema Fešti s DJ-evima nakon projekcija, već druženja uz glazbu i ‘Ćakulu posli’ za koje se upravo ovih dana snimaju razgovori s redateljima dugometražnih filmova, a koji će se prikazivati nakon projekcija u kinu, među kojima je i Massoud Bakhshi, pobjednik Sundance Film Festivala.

Najbolji dugometražni film ove godine biraju redatelj Andrija Mardešić, prošlogodišnji pobjednik ‘Ješki’, producentica Tamara Babun, te Marko Pekić, nezavisni distributer i pokretač mreže kino.hr.